Kako je Ilon Mask postao babaroga demokrata

Trampu naklonjeni milijarder omiljena je meta napada liberalnih demokrata

Oglas počinje uobičajeno, sa naratorom koji kritikuje Donalda Trampa zbog obećanja da će smanjiti poreze za svoje "nenormalno bogate" prijatelje.

"Nisam nenormalno bogat", kaže obični Badi dok sipa benzin i nastavlja: "Ja sam taj kome su zaista potrebne olakšice... Jedan odsto ne znači nikome osim njima." Potom slede scene nasmejanog muškarca u smokingu koji bi trebalo da personifikuje pohlepne milijardere za koje Badi kaže da ne "plaćaju fer deo" poreza – s tom razlikom što nasmejani bogataš nije Tramp već Ilon Mask.

Oglas je proizvod "Fjučur forvarda", liberalnog političkog komiteta, koji teško da je jedini koji napada tehnološkog mogula i Trampovog donatora.

Mask, koji je nekada glasao za Baraka Obamu, sada je postao omiljeni novi negativac demokrata, pojavljujući se u televizijskim i onlajn oglasima Kamale Haris i njenih saveznika i saradnika.

Mnogi napadi imaju sličnu notu. Harisova reklama za kampanju naziva Maska "krajnje desničarskim milijarderom", koji pokušava da "pregne tas na vagi" u Trampovu korist.

U onlajn oglasu kandidata za kongres u Njujorku Mondera Džonsa, Mask je "ekstremnim MAGA milijarderom" koji "troši milione da bi me pobedio". Vil Rolins, demokrata iz Kalifornije koji se kandiduje za mesto u Predstavničkom domu američkog Kongresa, objavio je oglase u kojima se upozorava da "Trampov pobornik i milijarder teoretičar zavere Ilon Mask" finansira njegovog protivnika.

U mnogim reklamama se čak koristi isti snimak Maska u smokingu – snimljen tokom njegovog pojavljivanja na Met Gali 2022. u Njujorku – kako se ceri poput zlikovca iz filmova o Džejmsu Bondu.

Demokratski stratezi kažu da Maska bogatstvo, slava i ozloglašenost čine "savršenim" političkim zlikovcem, profil pojačan njegovim otvorenim podržavanjem Trampa. Najnovije federalne prijave pokazuju da je Mask uložio najmanje 75 miliona dolara u republikanski komitet PAC, što ga čini jednim od najvećih donatora u ovom ciklusu.

"U političkim oglasima uvek tražite prepoznatljivu sliku, metaforu ili lik koji će gledaoci prepoznati i emocionalno reagovati na njih", kaže Mark Longabo, veteran reklama za Bernija Sandersa i demokratske kandidate. "Ilon je moćan simbol bogatog kretena i oličenje lošeg momka milijardera koji je prijatelj MAGA. On je savršen", dodaje.

Čak i pre nego što se Mask pojavio sa Trampom na mitingu 5. oktobra u Batleru u Pensilvaniji, njegovo preuzimanje Tvitera i imidž kulturološkog ratnika zasmetali su demokratskim biračima.

Anketa "Blumberga" sprovedena sredinom septembra pokazala je da Maska pozitivno gleda samo 18 odsto demokrata, dok 69 procenata njih ima nepovoljne stavove. Takozvane "liberalne demokrate", često najposvećeniji volonteri i donatori, gaje najjača negativna osećanja prema Masku – njih 79 odsto ga gleda nepovoljno.

Sam Mask, koji je donedavno bio miljenik demokrata zbog "Tesle", kritikovanja migrantske politike i podržavanja LGBT zajednice, izgleda da nije iznenađen ili zabrinut zbog demokratske antipatije koju je izazvao.

Kao što je priznao u nedavnom intervjuu sa bivšim voditeljem "Foks njuza" Takerom Karlsonom, usred naleta smeha: "Konstantno razvlačim Kamalu."

"Bogati negativac" je standardna pojava u politici demokrata, kaže politikolog sa Državnog univerziteta Vašington Trevis Rajdaut i dodaje: "Ilon je novi zlikovac koji bi trebalo da razbesni dovoljno demokrate da glasaju i daju novac."