Svet

"Ekonomist": SAD veruju da je "plan pobede" Zelenskog osuđen na propast

Takozvani "plan pobede" nije naišao na pozitivnu reakciju u Vašingtonu zbog tačaka koje bi potencijalno mogle da dovedu do eskalacije sukoba
"Ekonomist": SAD veruju da je "plan pobede" Zelenskog osuđen na propastwww.globallookpress.com © MAGO/dts Nachrichtenagentur

Američke vlasti veruju da je takozvani "plan pobede" Vladimira Zelenskog osuđen na neuspeh zbog tačaka koje bi mogle da izazovu eskalaciju sukoba, ali ne izražavaju svoje žalbe, piše časopis "Ekonomist", pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Ranije je "Volstrit Džornal" objavio da će američki predsednik Džozef Bajden biti skeptičan po pitanju ključnih tačaka "plana" zbog zahteva za korišćenje oružja dugog dometa za udar na Rusku Federaciju i za ubrzani ulazak Ukrajine u NATO.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika, takozvani "plan pobede" nije naišao na pozitivnu reakciju u Vašingtonu zbog tačaka koje bi potencijalno mogle da dovedu do eskalacije sukoba.

"Oni (vlasti SAD) kažu da je osuđen na propast", ​​istakao je zvaničnik.

Međutim, kako je napomenuo, drugi problem je to što "Vašington ne deli svoje ambicije direktno sa Zelenskim".

Vladimir Zelenski predstavio je nedavno Vrhovnoj radi takozvani "plan pobede", prenela je Strana.ua, napominjući da plan uključuje pet tačaka, a da prva podrazumeva pozivanje Ukrajine u NATO čak i pre kraja sukoba s Rusijom.

Tu je i ukidanje ograničenja za napade na Rusku Federaciju i nastavak "operacija" na njenoj teritoriji, kao i da se zaključi sporazum o zaštiti kritičnih resursa na ukrajinskoj teritoriji i da se u Ukrajini rasporedi "nenuklearni paket odvraćanja".

image