Svet

Novi odbrambeni pakt UK-Nemačka: "Rajnmetal" da proizvodi cevi za oružje, "čelendžere" u Britaniji

Plan jačanja saradnje smišljen je u jeku pritisaka da Zapad nastavi da podržava Ukrajinu
Novi odbrambeni pakt UK-Nemačka: "Rajnmetal" da proizvodi cevi za oružje, "čelendžere" u BritanijiGetty © Wirestock

Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" proizvodiće cevi za oružje u Velikoj Britaniji u okviru novog odbrambenog pakta između Berlina i Londona koji ima za cilj produbljivanje vojne saradnje i jačanje podrške Ukrajini.

Nova fabrika je deo svetske akcije pristalica Kijeva da povećaju proizvodnju artiljerije i municije nakon što je Specijalna vojna operacija iscrpila zalihe i pokazala sve nedostatke postojećih lanaca snabdevanja Zapada.

Fabrika, čija lokacija tek treba da se utvrdi, počeće 2027. godine da proizvodi cevi za artiljerijsko oružje i tenkove, posebno za haubice kalibra 120 mm i 155 mm, kao i za britanski tenk "čelendžer 3".

Izvršni direktor "Rajnmetala" Armin Paperger rekao je za "Fajnenšel tajms" da će ulaganje kompanije u Britaniju osigurati da "Velika Britanija ostane lider u razvoju i proizvodnji odbrambenih tehnologija koje štite i nacionalnu i globalnu bezbednost".

Fabrika je deo pokušaja da se intenzivira britansko-nemačka saradnja u odbrambenoj industriji u okviru šireg pakta koji će danas potpisati britanski ministar odbrane Džon Hili i njegov nemački kolega Boris Pistorijus.

Do produbljivanja odnosa dolazi u trenutku kada nova laburistička vlada Velike Britanije nastoji da obnovi mostove sa evropskim saveznicima nakon godina napetosti zbog bregzita. Berlin je tako u pregovorima i o jačanju vojne saradnje sa Parizom.

Istovremeno, zemlje širom Evrope nastoje da ojačaju saradnju usred straha od ishoda američkih izbora. EU, naime, strahuje da bi povratak Donalda Trampa značio kraj američke vojne podrške Ukrajini i doveo u pitanje budućnost NATO-a.

Nemačka i Velika Britanija su, posle SAD, drugi i treći najveći pružaoci vojne podrške Ukrajini. Kijev je od njih dobio oko 15 milijardi evra, odnosno 14 milijardi evra od 2022. godine, pokazuju podaci Kil instituta za svetsku ekonomiju. Dve zemlje su ujedno i najveći evropski potrošači na odbranu.

Pored nove fabrike, "Rajnmetal" takođe planira zajednički rad sa kompanijama iz Velike Britanije na novim verzijama tenka "čelendžer 3" i oklopnog vozila "bokser" koje već proizvodi u Velikoj Britaniji. Postoje i planovi za saradnju na dronovima, kao i za naoružavanje nemačkih helikoptera "si king".

image