Austrijsku vladu formiraju gubitnici: FPO mora u opoziciju?

Nijedna partija ne želi da sarađuje sa evroskeptičnom Slobodarskom partijom Austrije

Pobeda na izborima i osvajanje najviše glasova u današnje vreme ne znače više i automatsko osvajanje vlasti. To se, nakon Francuske, pokazalo i u Austriji, gde će vladu formirati gubitnička partija Narodne stranke desnog centra (OPV).

Slobodarska partija Austrije (FPO) koja je trijumfovala na opštim izborima i kojoj je narod dao najveću podršku, zbog politikantskih igrarija, moraće u opoziciju.

Austrijski predsednik Aleksandar Van der Belen zadužio je sadašnjeg kancelara Karla Nehamera da formira vladu, budući da FPO nije uspela da pronađe koalicionog partnera uz čiju pomoć bi mogla da formira vlast. Nehamer iz OVP pregovore bi trebalo da započne sa Socijaldemokratama levog centra.

"Austriji je potrebna stabilna vlada sa integritetom koja je sposobna da deluje", rekao je Van der Belen, a prenosi "Gardijan".

Nehamerov OVP vlada od 2021. u koaliciji sa Zelenima, ali su obe stranke pretrpele velike gubitke na izborima održanim 29. septembra na kojima je trijumfovala evroskeptična, i kako neki tvrde, promoskovska, antimuslimanska FPO.

Mediji, međutim, javljaju da su sve glavne stranke zastupljene u parlamentu odbile su da rade sa liderom FPO Herbertom Kiklom kao kancelarom, dovodeći tako, kreiranje vlasti u ćorsokak.

"Herbert Kikl ne može da nađe koalicionog partnera koji bi ga postavio za kancelara", rekao je Van der Belen, bivši lider Zelenih, koji se dugo glasno suprotstavljao krajnjoj desnici.

Nehamer, koji tokom kampanje nije isključio saradnju sa FPO nakon nekoliko saveza na regionalnom i federalnom nivou, ovog meseca je rekao da neće Kiklu "držati uzengije". Kikl, koji kao uzora navodi lidera Mađarske Viktora Orbana, kaže da bi se njegova stranka pridružila vladi samo ako bi on bio kancelar.