Svet

Brisel: Evrointegracija "Kosova" dug i neizvestan proces

Svi dalji koraci u odnosima između Evropske unije i tzv. Kosova mogu se preduzeti samo uz jednoglasnu saglasnost svih država članica, poručio izvor iz Brisela za "RIA Novosti"
Brisel: Evrointegracija "Kosova" dug i neizvestan procesGetty © Leon Neal / Staff

Pristupanje samoproglašenog Kosova Evropskoj uniji biće dug i komplikovan proces, s obzirom na to da pet država članica EU ne priznaje kosovsku nezavisnost, rekao je za "RIA Novosti" izvor u Briselu.

"Kada je reč o zahtevima zemalja za članstvo u EU, postoji određena procedura koja se mora poštovati, a `Kosovo`nije izuzetak. U ovom slučaju postoji mnogo različitih parametara koje institucije EU moraju da uzmu u obzir, pošto `Kosovo` nije priznato od pet zemalja članica EU. I ovaj aspekt će zakomplikovati proces", rekao je izvor.

Dodaje se da će EU razmotriti zahtev Prištine, ali da se svi dalji koraci u odnosima između EU i tzv. Kosova mogu preduzeti samo uz jednoglasnu saglasnost svih država članica.

"Da bi se prešlo na sledeće korake, potrebno je rešiti problem nepriznavanja tzv. Kosova od pet država članica. Dakle, to može biti dug proces i prilično komplikovan. Ali, naravno, apliciranje za članstvo u EU je pozitivan prvi korak", dodao je izvor.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti zvanično je u Pragu predao zahtev za članstvo u EU češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku.

Od 27 zemalja EU, tzv. Kosovo ne priznaju Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

image