Svet

"Global tajms": Zdrav i stabilan odnos Kine i Rusije koristi BRIKS-u i svetu

Iako je BRIKS nezapadni okvir saradnje, on nije "antizapadni savez", piše "Global tajms"
"Global tajms": Zdrav i stabilan odnos Kine i Rusije koristi BRIKS-u i svetuGetty © Anadolu / Contributor

Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije, što se poklapa sa inauguracionom godinom "Velike saradnje BRIKS-a". Treći susret dvojice šefova država u ovoj godini izazvao je globalnu pažnju. Kazanj, grad bogate istorije i kulture, ne samo da je svedok prvog sastanka lidera nakon istorijskog proširenja "porodice BRIKS", već će u njemu biti otvoreno novo poglavlje kinesko-ruskog prijateljstva.

Usred složene i turbulentne međunarodne situacije, stabilan razvoj kinesko-ruskih odnosa, kao dve velike zemlje u razvoju i stalnih članica Saveta bezbednosti UN, ne samo da zadovoljava potrebe obe zemlje, već i pomaže u održavanju jedinstva i opštih interesa zemalja Globalnog juga.

Štaviše, navodi "Global tajms" u uvodniku, kao dve najveće susedne zemlje na evroazijskom kontinentu, harmoničan odnos Kine i Rusije je dobra vest za region i svet.

Kinesko-ruski odnos karakteriše savezništvo, saradnja i odsustvo pokušaja nametanja svojih stavova, što čini osnovu saradnje između dva naroda. Ova priroda odnosa Kine i Rusije nije se promenila u različitim mehanizmima saradnje, uključujući BRIKS.

U tom smislu, može se reći da, iako je BRIKS nezapadni okvir saradnje, on nije "antizapadni savez". BRIKS ne teži konfrontacijama i suštinski se razlikuje po prirodi od "diplomatije u malom krugu", kao što su Savez pet očiju i G7.

Samo oni koji još gaje hladnoratovski mentalitet bi na nezavisnu i autonomnu saradnju Kine i Rusije, kao i na multilateralnu saradnju poput BRIKS-a, gledali kao na "kontranapad na Zapad", navodi "Global tajms".

Kina i Rusija su dobri susedi i prijatelji, a takođe su i važni partneri u zemljama BRIKS-a. Suočeni sa sadašnjom složenom međunarodnom situacijom, sve veći broj zemalja je počeo da prepoznaje važnost i neophodnost otvorenosti, inkluzivnosti i saradnje u kojoj svi dobijaju.

Na putu ka ravnopravnijem i uređenijem multipolarnom svetu i inkluzivnoj ekonomskoj globalizaciji, Kina i Rusija imaju mnogo partnera. Zemlje Globalnog juga zajedno idu napred, a vetrovi "velike saradnje BRIKS-a" podstiču beskonačne mogućnosti za saradnju.

Zemlje BRIKS-a, uključujući Rusiju, su prijatelji i partneri istomišljenika koji zajedno stoje u svemu. Kina se iskreno nada da će samit u Kazanju biti potpuni uspeh i posvećena je promovisanju konsenzusa među svim stranama, prenošenju pozitivnih signala jedinstva i saradnje i unapređenju strateške saradnje i praktične saradnje u različitim oblastima među zemljama BRIKS-a.

Ovo će stvoriti više novih mogućnosti za Globalni jug i dati veći doprinos izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo. U tom smislu, konotacija novog tipa međunarodnih odnosa Kine i Rusije, kao i njihov odnos kao susednih velikih sila, postaće još bogatija, zaključuje glasilo Kineske komunističke partije.

image