Orban: EU bi da sruši mađarsku vladu i postavi marionetsku vlast

Mađarski premijer pozvao je sunarodnike da nastave da se odupiru volji Brisela

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropsku uniju da nastoji da sruši njegovu vladu i da uspostavi marionetski režim u toj centralnoevropskoj zemlji.

"Nezavisna mađarska politika je neprihvatljiva za Brisel. Zato su u Briselu najavili da će se otarasiti mađarske nacionalne vlade. Takođe su najavili da žele da postave briselsku marionetsku na čelo ove države", poručio je on u Budimpešti, prilikom obeležavanja nacionalnog praznika u znak sećanja na oružanu pobunu protiv Sovjeta, 1956. godine.

Orban koji je i ranije upozorio kako predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i lider Evropske narodne partije Manfred Veber nastoje da "sruše suverenističku mađarsku vladu" i zamene je "administracijom u briselskom stilu", pozvao je Mađare da nastave da se opiru volji Brisela i da daju "jasan i nedvosmislen" odgovor "kao 1956".

EU je, inače, uskratila milijarde evra finansijske podrške Mađarskoj zbog navodnog kršenja vladavine prava, dok su neki poslanici bloka više puta predlagali da se Mađarskoj oduzme pravo glasa zbog, kako tvrde, demokratskog nazadovanja.

Orban se takođe sukobio sa drugim liderima EU zbog odbijanja da pomogne Ukrajini i sankcioniše Rusiju, kao i zbog zalaganja za prekid vatre i mirovne pregovore.

Kritičari su zbog toga naveli da se Orban zalaže za ruske interese, a protiv interesa svojih partnera iz EU i NATO.

"Briselske birokrate su uvele Zapad u beznadežan rat. U njihovim glavama ovaj rat je rat Zapada protiv Rusije. Sada žele da otvoreno gurnu celu Evropsku uniju u rat u Ukrajini", rekao je on.

Istakao je da EU planira da dozvoli ukrajinskim vojnicima da se stacioniraju u Mađarskoj nakon buduće pobede "kako bi garantovali bezbednost cele Evrope".

"Mi Mađari bismo se jednog jutra probudili i videli da su slovenski vojnici sa istoka ponovo stacionirani na teritoriji Mađarske. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Brisela je svakim danom sve jači", rekao je Obran.