Svet

Lukašenko: Ako Zapad hoće, mir može da bude uspostavljen

Beloruski predsednik otkrio je šta je potrebno za mir u Ukrajini
Lukašenko: Ako Zapad hoće, mir može da bude uspostavljen© Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Ako NATO uvede trupe u Ukrajinu, Rusija bi mogla da upotrebi najopasnije oružje, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko, prenosi Belta.

Lukašenko je na ovaj način prokomentarisao glasine o navodnom prisustvu severnokorejske vojske na strani Rusije, što bi moglo da postane izgovor, između ostalog, za uvođenje NATO trupa u Ukrajinu.

"Ah, Severnokorejci! Mislim da to ruskom rukovodstvu i vojsci uopšte nije potrebno. U Ukrajini ima dovoljno Rusa na frontu. Ako bude bilo potreno – biće ih još", poručio je Lukašenko.

Takođe, u intervjuu za Bi-Bi-Si, Lukašenko je naveo odakle treba početi prilikom rešavanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

"Ako hoćete, mislim na Zapad, mir može da bude uspostavljen. Možete i da pitate šta je potrebno da bi do toga došlo. Mnogo je potrebno, ali za pregovaračkim stolom. Pre svega su potrebni pregovori", rekao je Lukašenko.

Rusija neće umreti ako Zelenski baci "prljavu bombu" na Moskvu, ali će odgovoriti na takav način da će Ukrajina nestati, rekao je on.

"Rusiji je potrebna garancija da, kada se uspostavi primirje, Zapad neće početi da dostavlja municiju Ukrajini i da ponovo naoružava ukrajinsku vojsku", dodao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Minsk je spreman da sarađuje sa Kijevom, ali je pre svega neophodno prekinuti sukob.

image