Tramp: Razbiću cenzorski levičarski režim

Bivši američki predsednik namerava da se žestoko obračuna sa ograničenjima slobode govora na društvenim mrežama, ako se vrati u Belu kuću

Nekadašnji američki predsednik Donal Tramp obnarodovao je da planira da razbije "levičarski cenzorski režim" i da vrati svim Amerikancima, kako kaže, oduzeto pravo na slobodu govora.

"Proteklih nedelja, izveštaji su potvrdili da se zlokobna grupa dubokih državnih birokrata, tirana iz Silicijumske doline, levičarskih aktivista i izopačenih korporativnih medija urotila da manipuliše i ućutka američki narod", rekao je Tramp, verovatno misleći na Tviter fajlove, odnosno, niz dokumenata koje je Mask objavio nakon što je preuzeo Tviter.

Tramp je u sedmominutnom video snimku poručio da će kao predsednik, samo nekoliko sati nakon inauguracije, potpisati naredbu kojom se zabranjuje svim saveznim agencijama da sa privatnim organizacijama i kompanijama dogovaraju ograničavanje slobode govora.

Bivši američki lider je najavio i da će s povratkom u Belu kuću zabraniti da se federalni novac koristi kako bi se govor Amerikanaca označavao kao pogrešan ili dezinformacija.

"Započeću proces identifikacije i otpuštanja svakog saveznog birokrate koji se direktno ili indirektno bavio domaćom cenzurom, bilo da se radi o FBI ili ministarstvima za unutrašnju bezbednost, pravdu ili zdravlje i socijalne službe. Dakle, bez obzira ko je u pitanju", zapretio je Tramp.

On će, kako obećava, ministarstvu pravde narediti i da istraži sve strane koje su uključene u "destruktivan i užasan novi režim onlajn cenzure", kao i da "agresivno procesuira sve identifikovane zločine".

"Da bih pomogao u ovim naporima, pozivam republikance iz Predstavničkog doma da (...) narede Bajdenovoj administraciji, njegovoj kampanji i svakom tehnološkom gigantu iz Silicijumske doline da ne uništavaju dokaze o cenzuri", navodi Tramp.

Deo njegovog plana jeste i da, ako i kada postane predsednik, od Kogresa zatraži predlog zakona kojim će se velike onlajn platforme spasiti od ograničenja slobode govora.

"Trebalo bi da zahtevamo od ovih platformi da povećaju svoje napore da uklone nezakonite sadržaje kao što su eksploatacija dece i promovisanje terorizma, ali da dramatično smanjuju proizvoljno ograničavanje zakonitog govora", poručio je.

Četvrta, ali ne manje važna stavka u njegovom planu jeste i namera da se "razbije čitava industrija toksične cenzure, nastala pod lažnom maskom borbe protiv takozvanih laži i dezinformacija".

"Da bismo se suočili sa problemima velikih platformi u koje su infiltrirane legije duboke države i bivših obaveštajnih zvaničnika, trebalo bi da prođe sedmogodišnji period 'hlađenja' da bi se nekom bivšem zaposlenom FBI, CIA, Nacionalne bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnje bezbednosti ili odbrane, dozvolilo da se zaposli u kompaniji koja čuva ogromne količine podataka američkih koristnika", upozorava Tramp.

On zaključuje i da je konačno došlo vreme da Kongres usvoji digitalnu povelju o pravima. Ovo bi trebalo da uključuje pravo na digitalni zakonski postupak, što podrazumeva da bi zvaničnici onlajn sadržaj mogli da ukanjaju samo uz sudske naloge, a ne da šalju zahteve za informacijama kao što je radio FBI sa Tviterom.

Pored toga, kako navodi bivši lider SAD, svi korisnici stariji od 18 godina trebalo bi da imaju pravo da im se sadržaj koji dobijaju ne moderira, odnosno, da ako to žele, dobiju nekontrolisani protok informacija.

"Kada budem predsednik, ceo ovaj truli sistem cenzure i kontrole informacija biće istrgnut iz sistema u celini. Neće ostati ništa od njega, a  vraćanjem slobode govora, počećemo da vraćamo i našu demokratiju i spasavamo našu naciju", zaključio je Tramp.

Njegova najava o "platformi za slobodu govora", kako ocenjuje "Blumberg", ukazala je i da će tokom kampanje za naredne predsedničke izbore 2024.godine, centralna tema biti baš debate o društvenim medijima.

One su u fokus došle nedavno, nakon otkrića novog vlasnika "Tvitera" Ilona Maska o liberalnoj pristrasnosti i cenzuri na toj društvenoj mreži.