Svet

Prigožin: Francuska stoji iza napada na ruskog diplomatu u Centralnoafričkoj Republici

Stanje direktora lokalnog Ruskog doma je teško, ali je on sada van životne opasnosti, preneo je TASS
Prigožin: Francuska stoji iza napada na ruskog diplomatu u Centralnoafričkoj Republiciwww.globallookpress.com © XinHua/Luo Yu

Osnivač ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin optužio je Francusku da stoji iza pokušaja ubistva ruskog zvaničnika koji je ranjen u eksploziji paketa-bombe u Centralnoafričkoj Republici.

On je naveo da je ruski diplomata Dmitrij Sitij, pre nego što je izgubio svet, uspeo da kaže da je video belešku: "Ovo je za tebe od svih Francusa, Rusi će napustiti Afriku".

Prigožin je predložio ruskom ministarstvu spoljnih poslova da pokrene postupak za označavanje Francuske kao države koja sponzoriše terorizam, ali i za temeljno istraživanje terorističkih metoda Francuske i njenih zapadnih saveznika – SAD i drugih, preneo je Rojters.

U međuvremenu, stigao je i odgovor iz Pariza. Šef francuskog Ministarstva spoljnih poslova negirao je optužbe o umešanosti njegove zemlje u eksploziji u Ruskom domu, piše AFP.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova naveli su da očekuju da će odgovorni za pokušaj ubistva Sitija biti identifikovani i kažnjeni.

Prethodno je šef "Rosotrudničestva" Jevgenij Primakov saopštio da se lekari bore za život Dmitrija Sitija, inače direktora Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici. Nakon toga, ruski TASS preneo je da je njegovo stanje ocenjeno kao teško, ali i da je Sitij ipak van životne opasnosti.

"U Bangiju je izvršen teroristički napad, eksplozivna naprava u paketu teško je ranila šefa kulturnog centra Dmitrija Sitija. Lekari se sada bore za njegov život", napisao je Primakov Telegramu.

Napad se dogodio izvan ruske diplomatske baze, u kući diplomate, nakon čega je Sitij hospitalizovan. 

Policija Centralnoafričke republike označila je napad kao akt terorizma. Na isti način incident su prokomentarisali i iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova i "Rosotrudničestva". Iz MSP-a Rusije dodaju i da je cilj napada naneti štetu odnosima Rusije i ove afričke zemlje.

Nakon današnjih dešavanja, pojačano je i obezbeđenje Ambasade Rusije, koja se nalazi preko puta Ruskog doma u ovoj republici, pišu ruski mediji.

Iz Organizacije ruskih oficira ranije su saopštili da je diplomata dobijao pretnje zbog veza Rusije sa vladom Centralnoafričke Republike.

Tako je u novembru Siti dobio fotografiju svog sina, koji živi u Francuskoj, zajedno sa porukom u kojoj se navodi da će mu sledeći put poslati sinovljevu glavu ukoliko "Rusi ne napuste afrički kontinent i ne otvore vrata Francuzima", rekao je Prigožin.

Sitij je na čelu lokalnog ogranka "Ruskog doma", mreže kulturnih centara pri ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Zbog nestabilne situacije u zemlji, ruska ambasada je savetovala građane da ne posećuju Centralnoafričku Republiku, a od 2020. godine Moskva lokalnim vlastima navodno pruža pomoć u vidu usluga privatnih vojnih instruktora iz Rusije.

Francuska, bivša kolonijalna sila koja je vladala regionom do 1960-ih, veoma je kritički nastrojena prema rastućem uticaju Rusije u Africi.

Prošlog meseca, francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Moskvu za "predatorske" ambicije u delovima kontinenta, koje Pariz dugo posmatra kao oblast od strateškog interesa.

O prisustvu privatnih ruskih vojnih formacija na kontinentu juče je govorio i Prigožin. U odgovoru redakciji Rojters, biznismen je poručio da ne eksploatiše Rusija afrički kontinent, već države poput Francuske, zajedno sa američkim Stejt departmentom i CIA, drugim zemljama Zapada, uključujući tu i oružane snage Ujedinjenih nacija.

Oni svake godine izazivaju vojne udare i maksimalno koriste zlato i dijamante iz Afrike, obajsnio je osnivač "vagnerovaca".

image