Prigožin: Francuska stoji iza napada na ruskog diplomatu u Centralnoafričkoj Republici

Stanje direktora lokalnog Ruskog doma je teško, ali je on sada van životne opasnosti, preneo je TASS

Osnivač ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin optužio je Francusku da stoji iza pokušaja ubistva ruskog zvaničnika koji je ranjen u eksploziji paketa-bombe u Centralnoafričkoj Republici.

On je naveo da je ruski diplomata Dmitrij Sitij, pre nego što je izgubio svet, uspeo da kaže da je video belešku: "Ovo je za tebe od svih Francusa, Rusi će napustiti Afriku".

Prigožin je predložio ruskom ministarstvu spoljnih poslova da pokrene postupak za označavanje Francuske kao države koja sponzoriše terorizam, ali i za temeljno istraživanje terorističkih metoda Francuske i njenih zapadnih saveznika – SAD i drugih, preneo je Rojters.

U međuvremenu, stigao je i odgovor iz Pariza. Šef francuskog Ministarstva spoljnih poslova negirao je optužbe o umešanosti njegove zemlje u eksploziji u Ruskom domu, piše AFP.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova naveli su da očekuju da će odgovorni za pokušaj ubistva Sitija biti identifikovani i kažnjeni.

Prethodno je šef "Rosotrudničestva" Jevgenij Primakov saopštio da se lekari bore za život Dmitrija Sitija, inače direktora Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici. Nakon toga, ruski TASS preneo je da je njegovo stanje ocenjeno kao teško, ali i da je Sitij ipak van životne opasnosti.

"U Bangiju je izvršen teroristički napad, eksplozivna naprava u paketu teško je ranila šefa kulturnog centra Dmitrija Sitija. Lekari se sada bore za njegov život", napisao je Primakov Telegramu.

Napad se dogodio izvan ruske diplomatske baze, u kući diplomate, nakon čega je Sitij hospitalizovan. 

Policija Centralnoafričke republike označila je napad kao akt terorizma. Na isti način incident su prokomentarisali i iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova i "Rosotrudničestva". Iz MSP-a Rusije dodaju i da je cilj napada naneti štetu odnosima Rusije i ove afričke zemlje.

Nakon današnjih dešavanja, pojačano je i obezbeđenje Ambasade Rusije, koja se nalazi preko puta Ruskog doma u ovoj republici, pišu ruski mediji.

Iz Organizacije ruskih oficira ranije su saopštili da je diplomata dobijao pretnje zbog veza Rusije sa vladom Centralnoafričke Republike.

Tako je u novembru Siti dobio fotografiju svog sina, koji živi u Francuskoj, zajedno sa porukom u kojoj se navodi da će mu sledeći put poslati sinovljevu glavu ukoliko "Rusi ne napuste afrički kontinent i ne otvore vrata Francuzima", rekao je Prigožin.

Sitij je na čelu lokalnog ogranka "Ruskog doma", mreže kulturnih centara pri ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Zbog nestabilne situacije u zemlji, ruska ambasada je savetovala građane da ne posećuju Centralnoafričku Republiku, a od 2020. godine Moskva lokalnim vlastima navodno pruža pomoć u vidu usluga privatnih vojnih instruktora iz Rusije.

Francuska, bivša kolonijalna sila koja je vladala regionom do 1960-ih, veoma je kritički nastrojena prema rastućem uticaju Rusije u Africi.

Prošlog meseca, francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Moskvu za "predatorske" ambicije u delovima kontinenta, koje Pariz dugo posmatra kao oblast od strateškog interesa.

O prisustvu privatnih ruskih vojnih formacija na kontinentu juče je govorio i Prigožin. U odgovoru redakciji Rojters, biznismen je poručio da ne eksploatiše Rusija afrički kontinent, već države poput Francuske, zajedno sa američkim Stejt departmentom i CIA, drugim zemljama Zapada, uključujući tu i oružane snage Ujedinjenih nacija.

Oni svake godine izazivaju vojne udare i maksimalno koriste zlato i dijamante iz Afrike, obajsnio je osnivač "vagnerovaca".