Svet

Šefica granične agencije EU "interesantna" jedinici za borbu protiv prevara

Aija Kalanaja je direktorka granične agencije od aprila
Šefica granične agencije EU "interesantna" jedinici za borbu protiv prevarawww.globallookpress.com © Valeria Ferraro/Keystone Press Agency

Vršilac dužnosti šefa granične agencije EU je "interesantna osoba" u istrazi rada organizacije, koju sprovodi jedinica za borbu protiv prevara (OLAF).

Aija Kalnaja je v.d. direktora granične agencije Fronteks od aprila, kada je njen prethodnik Fabris Legeri dao ostavku nakon što su prvobitni nalazi istrage OLAF-a otkrili da su zvaničnici Fronteksa znali za migrante koji su ostavljani da se udave u Mediteranu i nisu to prijavili.

Kalnaju, 53-godišnju letonsku bivšu policajku, OLAF je obavestio da je ona "interesantna osoba u jednom slučaju", navodi se u njenoj pisanoj izjavi koju je podelila sa "Politikom"

"Sarađujem sa OLAF-om u potpunosti, otvoreno i bezuslovno na razjašnjavanju činjenica", navela je Kalnaja i dodala da u ovoj fazi istrage ne može da otkriva detanje.

Nemački "Špigel" preneo je da je slučaj deo šire istrage OLAF-a o graničnoj agenciji EU. Kalnaja je za nemački nedeljnik rekla da je zainteresovana da postane stalni direktor agencije, a odbor Fronteksa treba da glasa za četiri dana.

image