Svet

Britanija apeluje na potrošače da štede struju: Sve se sabira

Vlada Rišija Sunaka pokrenula je kampanju uštede energije, suočena sa rastom cena energenata i hladnim talasom
Britanija apeluje na potrošače da štede struju: Sve se sabirawww.globallookpress.com © David Mbiyu

Ujedinjeno Kraljevstvo ohrabruje potrošače da smanje potrošnju električne energije u okviru kampanje koja ima za cilj smanjenje potražnje za strujom i prirodnim gasom, zbog sve većih računa ove zime. 

Vlada premijera Rišija Sunaka započela je dugo očekivanu javnu kampanju uštede energije, baš kad se završila nedelja niskih temperatura koje su izazvale rast potražnje. To uključuje savete kao što je snižavanje temperature na kućnim bojlerima i mere za smanjenje curenja toplote kroz prozore i vrata.

U Britaniji su se računi za energiju za mnoge potrošače više nego udvostručili u protekloj godini zbog energetske krize, koja je pogoršana time što je Rusija smanjila isporuke gasa Evropi. Subvencije vlade Velike Britanije koje se dodeljuju u aprilu pomogle su da se ograniči skok cena, što znači da bi svaka ušteda pomogla da se ublaži udar na Trezor.

Mere Ujedinjenog Kraljevstva koje je zaustavila Sunakova prethodnica Liz Trus dolaze mesecima nakon agresivnijih planova za uštedu energije u Evropi.

U Francuskoj je vlada predstavila sveobuhvatne mere za smanjenje potrošnje energije za 10 odsto tokom dve godine. Nemačka je učinila niz napora da smanji potražnju, uključujući zabranu noćnog osvetljenja spomenika na otvorenom iz estetskih razloga i ograničavanje kancelarijskih temperatura.

Britanska kampanja podizanja svesti, nazvana "Sve se sabira" dolazi nakon što su kratkoročne cene električne energije u Evropi porasle ove nedelje, jer se hladnoća poklopila sa uslovima slabog vetra.

Iako nije bilo manjka energije, potražnja za gasom i električnom energijom je porasla, pookazujući krhkost elektromreže u regionu i pružajući uvid u to koliko je zima skupa.

Odvojeni program koji vodi "Nešenel grid", a koji podstiče britanska domaćinstva da smanje potražnju za električnom energijom, pokazao je da su potrošači voljni da promene ponašanje kako bi uštedeli energiju. Pet testova sistema donelo je uštedu od 3,4 miliona dolara.

image