Bagdadska konferencija: Saudijska diplomatska ofanziva se nastavlja

Sukob u Jemenu i ponovno otvaranje ambasada biće glavne teme na marginama samita

Nekoliko dana posle posete kineskog lidera Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, saudijski zvaničnici nastavljaju svoju "diplomatsku ofanzivu" razgovorima sa iranskim predstavnicima na marginama konferencije o Iraku čiji je domaćin Jordan.

Kako prenosi libanski portal "El Našra" pozivajući se na neimenovane izvore, Bagdadska konferencija za saradnju i partnerstvo biće održana 20. decembra u Amanu, a očekuje se prisustvo predstavnika Saudijske Arabije, Turske, Irana i još nekoliko arapskih zemalja.

Neki libanski izvori spekulišu da će se iranski predsednik Ebrahim Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sastati na marginama konferencije. Sukob u Jemenu i ponovno otvaranje ambasada biće glavne teme na marginama samita.

Huti koje podržavaju Iran preuzeli su kontrolu nad glavnim gradom Jemena krajem 2014. godine, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je vazdušne napade početkom 2015. u znak podrške međunarodno priznatoj vladi.

Sukob je bio katastrofalan za narod Jemena, ostavljajući zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza na svetu. Prema procenama UN-a, više od 10.000 dece je ubijeno ili ranjeno u Jemenu od 2015. godine, a skoro tri četvrtine stanovništva zavisi od humanitarne pomoći.

Jordan će 20. decembra biti domaćin druge sesije Bagdadske konferencije za saradnju i partnerstvo, na kojoj su Irak, Egipat i Francuska već najavili svoje učešće.

Fuad Husein, ministar inostranih poslova Iraka, uputio je poziv i Turskoj i Iranu kada je najavio datum konferencije prošle nedelje. Teheran još nije zvanično potvrdio učešće, podseća "Teheran tajms".

Zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, na inauguralnu konferenciju u Bagdadu, koja je održana u avgustu prošle godine u saradnji sa Parizom, pozvani su lideri Irana, Saudijske Arabije, Turske, Kuvajta, Jordana, Katara, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je, inače, sredinom septembra potpisao memorandum o punopravnom članstvu u Šangajskoj organizaciji za saradnju, najvećoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj grupaciji koja pokriva oko 60 odsto Evroazije, 40 odsto svetske populacije i više od 30 posto globalnog BDP-a.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu, u septembru 2021. godine, pokrenuta je procedura prijema Irana u organizaciju, kao i procedura dodeljivanja statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za prijem u organizaciju kao njena punopravna članica.