Svet

Republikanka traži hapšenje izbornih zvaničnika u Arizoni

Poražena na izborima za guvernera, Keri Lejk sada traži poništavanje rezultata u najmnogoljudnijem okrugu
Republikanka traži hapšenje izbornih zvaničnika u ArizoniGetty © Justin Sullivan

Članica Republikanske partije Keri Lejk koja je izgubila trku na izborima za guvernera Arizone pozvala je na hapšenje izbornih zvaničnika u okrugu Marikopa.

"Ovi ljudi su lopovi, treba ih zatvoriti", poručila je Lejk na skupu konzervativaca u Finiksu u Arizoni.

Ona je tokom govora svoju bitku uporedila sa borbom "očeva osnivača" protiv britanske tiranije, rekavši, između ostalog, da krv Bendžamina Frenklina i drugih "očeva nacije" teče venama nje i njenih pristalica.

"Bilo im je dosta tiranije i više nisu hteli to da podnesu. Mislim da nam se, upravo sada, dešava ista stvar. Zar ne?", rekla je Lejk okupljenim pristalicama.

Ona je, inače, tužila okrug Marikopa i zatražila da se ponište rezultati izbora u tom najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, a na skupu je poručila da će ići i do Vrhovnog suda, te da neće odustati od borbe.

Taj okrug se našao na udaru republikanaca zbog toga što je na dan izbora zabeležen veliki broj nepravilnosti, a tabulatori na čak 71 od 223 biračka mesta nisu mogli da očitaju glasačke listiće.

Državno tužilaštvo Arizone ranije je zatražilo od vlasti u Marikopi da dostave potpun i detaljan izveštaj u vezi sa izbornim nepravilnostima.

"Ove žalbe prevazilaze puke spekulacije i uključuju iskaze svedoka iz prve ruke koji izazivaju zabrinutost kada je reč o poštovanju izbornog zakona u okrugu Marikopa u Arizoni", navodi se u pismu tužilaštva.

Pored izbora u Arizoni, republikanka Keri Lejk ponovila je da su pokradeni i predsednički izbori 2020. godine na kojima je Donald Tramp izgubio od Džozefa Bajdena.

image