Demokrate upozoravaju "Fejsbuk" da ne ukida cenzuru

Ako bi "Fejsbuk" obnovio zaštitu slobode govora, kontrola nad društvenim mrežama mogla bi da nestane, tvrdi profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" Džonatan Tarli

Vraćanje slobode govora na Tviteru uzrokovalo je pravu paniku u redovima demokrata u SAD – uplašili su se da bi mogao doći kraj kontrolisanju društvenih mreža koje revnosno sprovode. Do te mere da su neki od najvećih zagovornika cenzure u Kongresu poslali "Fejsbuku" pismo-upozorenje da ne kreću za "Tviterom" i vrate slobodu izražavanja na svoju mrežu, upozorava profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" Džonatan Tarli u svojoj kolumni.

"Nije teško uočiti razlog za uzbunu. Ako bi 'Fejsbuk' obnovio zaštitu slobode govora, kontrola nad društvenim mrežama mogla bi da nestane", jasan je Tarli.

U pismu kongresmena Adama Šifa (Kalifornija), Andrea Karsona (Indijana), Keti Kastor (Florida) i senatora Šeldona Vajthausa, "Fejsbuku" je ukazano na to da će Kongres reagovati u slučaju da smanje sistem cenzure. Pismo "Metinom" predsedniku za globalne poslove Niku Klegu napisano je na memorandumu Kongresa.

Tarli ističe da se ovo dešava pošto su republikanci obećali da će istražiti cenzuru društvenih mreža kada preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu u januaru 2023.

Pomenute demokrate sugerišu da bi ukoliko "Meta" ne prihvati njihovu sugestiju, mogli da vrše nadzor nad svakim potezom "Fejsbuka" da "izmeni ili poništi određene politike dezinformacija".

Osim što zahtevaju da "Fejsbuk" zadrži svoje zabrane za osobe poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, oni žele da ova društvena platforma proširi cenzuru, jer "za razliku od drugih velikih društvenih mreža, politika 'Mete' ne zabranjuje postove u kojima se iznose nepotkrepljene tvrdnje o prevari birača".

Džonatan Tarli podseća da je prvopotpisani u pismu Adam Šif bio jedan od članova Kongresa koji je pre predsedničkih izbora 2020. izneo lažnu tvrdnju da iza priče o laptopu Hantera Bajdena stoje Rusi, a kritikovan je i zbog lažnih narativa o dosluhu Trampa i Rusije na izborima 2016.

Uprkos naporima levice da bojkotuju "Tviter" i tako mu smanje prihode od oglašavanja, po rečima njegovog vlasnika Ilona Maska, korisnici se prijavljuju u rekordnom broju, a većina Amerikanaca podržava stalne napore Maska da Tviter pretvori u slobodniju i transparentniju platformu, navodi Tarli.

Pismo Klegu iz "Mete", piše Džonatan Tarli, podseća na drugo pismo koje je nekoliko demokrata iz Kongresa poslalo kablovskim operaterima prošle godine, u kom su zahtevali da znaju zašto prenose "Foks njuz", alternativno glasilo američkom političkom mejnstrimu.

"To je bio otvoreni pokušaj tih demokrata da cenzurišu suprotna gledišta", kaže Tarli koji je inače svedočio u Kongresu na temu slobode govora u medijima 2021, a povremeno se pojavljuje na "Foks njuzu" kao pravni analitičar.

"Oni znaju da cenzura funkcioniše samo ako nema alternative. Problem je što postoji alternativa. 'Foks njuz' navodno gleda više demokrata nego njegovog levičarskog rivala Si-En-En, koji se sada suočava sa ogromnim rezovima i naglim padom rejtinga", zaključuje Tarli.