Svet

Holandija će se izviniti zbog učestvovanja u trgovini robljem

Ovaj potez bi mogao da dovede do novog presedana u Evropi, piše "Blumberg"
Holandija će se izviniti zbog učestvovanja u trgovini robljemwww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Paulo Amorim

Holandija je na korak od toga postane prva zapadna država koja se izvinila zbog svoje istorijske uloge u trgovini robljem.

Očekuje se da će izvinjenje uputiti premijer zemlje Mark Rute tokom današnjeg govora u Hagu, a on će navodno pokrenuti fond od 200 miliona evra za podizanje svesti o nasleđu ropstva i za borbu protiv "rasizma i ksenofobije".

Odluka bi mogla da postane novi presedan u Evropi, gde su bivše kolonijalne sile do sada izbegavale da se u potpunosti obračunaju sa svojom ulogom u trgovini robljem, piše "Blumberg".

Međutim, kritičari tvrde da je kasno i da ovaj potez neće uticati na nedavni skandal vezan sa institucionalni rasizam u zemlji.

Jedno istraživanje pokazalo je da je određeni broj zaposlenih crnaca u holandskom ministarstvu spoljnih poslova više puta nazvan "majmunima" i "bokitosima", kako se zvala gorila koja je 2007. godine pobegla iz zoološkog vrta u Holandiji. Drugi su nazivani "crnčugama" i "krampusima".

Holandija je odigrala ključnu ulogu kada je reč o ropstvu u Surinamu, Brazilu, na Karibima, u Južnoj Africi i Aziji.

Gradonačelnik Amsterdama se prošle godine izvinio zbog učešća tog grada u ropstvu, a za njim su to učinile i Holandska centralna banka i banka "ABN Amro".

image