Svet

Mraz prazni skladišta gasa u Nemačkoj

Ako zima ne bude topla Nemci moraju da štede i deset odsto više nego prethodnih godina kako bi sačuvali zalihe
Mraz prazni skladišta gasa u NemačkojGetty © Photo by David Hecker/Getty Images)

Optimizam Nemaca čija su gasna skladišta do pre nekoliko nedelja bila prepuna, sada je splasnuo, jer se pred Božić situacija drastično promenila. Nemci nisu mogli da izdrže mraz, pa su se zbog hladnoće vratili starim navikama i prigrlili udobnost umesto štednje - potrošnja je povećana, a nivo zaliha pao.

Uprkos tome što su i domaćinstva i privreda mesecima pokušavali da štede, "Špigl" piše da je u periodu od petog do 11. decembra, ukupna potrošnja gasa bila svega pet odsto manja od prosečne potrošnje prethodnih godina.

A nakon toga, prema prema podacima kompanije "Trejdin hab Jurop", trošilo se i više.

"Špigl" zato pokušava da otkrije postoji li ipak, nakon dobrih prognoza na početku zime, opasnost od nestašice gasa u proleće.

A, kako medij otkriva, dva su moguća scenarija u kojima bi se, u zavisnosti od meteorološke prognoze, ubuduće mogla razvijati situacija sa gasom u Nemačkoj.

Ako vreme bude toplo, a temperature se u narednim nedeljama budu kretale u okviru prosečnih vrednosti koje su važile od 2018. do 2021. godine, Nemci bi proleće mogli da dočekaju sa solidno popunjenim rezervoarima.

A i da ne štede, teško da bi popunjenost skladišta mogla da padne ispod 25 odsto, ako ih vreme posluži.

Nastave li, ipak, da budu racionalni kao što su bili pre mraza, Nemci bi mogli da sačuvaju, čak i polovinu, pa i više svojih zaliha.

Ono što uliva manje optimizma, je mogućnost da ova zima bude znatno hladnija nego inače. Ali čak i tada, može da se izbegne nestašica.

Naravno, stezanje kaiša je u tom slučaju obavezno- Nemačka bi onda morala da troši deset odsto manje gasa nego inače.

"Samo ako se potrošnja gasa ne smanji, nivoi skladištenja u proleće mogu da dostignu alarmantno niske vrednosti", zaključuje "Špigl".

Do slične procene dolaze i nemačke kompanije za skladištenje gasa, koji su takođe ispitivale različite scenarije. Nemačka će tako, prema tvrdnjama udruženja "Ines" dobro pregurati zimu, ako ne bude ekstremno niskih temperatura, a nestašice gasa su, prema njihovim procenama, malo verovatne.

"Špigl" navodi i da je njihov proračun za naredne mesece zasnovan na pretpostavci da će protok gasa u Nemačku ostati stabilan na 16 teravat sati nedeljno (poslednjih nekoliko nedelja, isporuke su u proseku iznosile 16,7 teravat sati).

Ali, kada novi LNG terminali koji se grade u Nemačkoj počnu i da rade, snabdevanje bi trebalo da bude i bolje, jer kvarovi na cevovodima, na primer, ili povećana potražnja zbog stalnog mraza mogu da se lakše nadoknade dodatnim tečnim prirodnim gasom.

Nemačka ipak nema previše razloga da se raduje, jer kako dodaje ovaj medij, ona ipak nije potpuno "slobodna". Skladišta ove zemlje sada su popunjena samo zbog toga što je na proleće 2022. godine ruski gas još stizao kroz Severni tok.

"Ove isporuke će izostati sledećeg proleća jer je gasovod uništen, a gas neće dolaziti iz Rusije. Ako se gas trajno ne štedi u odnosu na prethodne godine, naredne zime može doći do problema", upozorava "Špigl".

image