Svet

Vazduhoplovstvo prizemljuje flotu "stelt" bombardera B-2

Američko vazduhoplovstvo prizemljilo je čitavu flotu strateških "stelt" bombardera B-2, pošto se jedan zapalio tokom trenažnog leta i morao prinudno da sleti, prenosi "Foks njuz"
Vazduhoplovstvo prizemljuje flotu "stelt" bombardera B-2www.globallookpress.com © © Senior Airman Noah Coger

Višenamenski bombarder, koji je prvi put predstavljen 1989. godine, sposoban je da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju. Flota od 20 aviona bazirana je u vazduhoplovnoj bazi Vajtmen u Misuriju. Jedan B-2 "spirit" je 10. decembra imao za sada neidentifikovani kvar tokom leta, što je rezultiralo prinudnim sletanjem. Niko u ovom incidentu nije povređen. Svaki stelt bombarder, saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo, biće pregledan kako bi se utvrdio tačan uzrok kvara.

Još jedan B-2 "spirit" morao je da izvrši prinudno sletanje u septembru 2021, nakon što mu je otkazao hidraulički sistem.

Raspored prizemljenja čitave flote B-2 još nije objavljen. Ratno vazduhoplovstvo je ranije ovog meseca predstavilo zamenu za B-2 "spirit", koja nosi oznaku B-21 "rajder".

"`Rajder` je veoma prilagodljiv", rekao je ministar odbrane Lojd Ostin. "B-21 je multifunkcionalan. Može da izvrši bilo koji zadatak, od prikupljanja informacija, preko borbenih zadataka, do integracije sa našim saveznicima", dodao je Ostin.

image