Ukrajinski general zahteva rigoroznije kazne za neposlušne vojnike

Oružane snage Ukrajine, zbog povećanog broja žrtava i teških uslova na frontu, se suočavaju sa sve većim brojem dezerterstva zbog čega Ukrajina gubi ljude, teritoriju i civile, navodi načelnik generalštaba

Ukrajina mora da uvede strože kazne za vojnike za koje se utvrdi da krše vojnu disciplinu, izjavio je načelnik generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni i pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da donese novi zakon jer, prema njegovim rečima, dezerteri i oni koji ne poštuju naređenja koštaju zemlju života i teritorije.

"Neovlašćeno napuštanje" položaja rezultiralo je velikim brojem žrtava među vojnicima i civilima i slomilo moral, rekao je Zalužni u video snimku objavljenom na Fejsbuku.

"Vojska radi na disciplini, a ako postoje rupe u zakonu, ili ako oni koji odbiju mogu da plate kaznu manju od 10% svoje plate, ili dobiju uslovnu kaznu, to je nepravedno, jer onda, ovo je ključno, drugi vojnici budu raspoređeni na nepokrivenim delovima fronta, čime gubimo ljude, teritoriju i civile koji tamo žive", objasnio je ukrajinski general. "Često, izgubljene pozicije moraju da se vrate jurišnim operacijama, što je veoma visoka cena. To je nedopustivo", rekao je.

Ukrajinski parlament nedavno je odobrio izmene i dopune zakona o vojnoj disciplini. U video poruci, Zalužni je pozvao Zelenskog da potpiše dokument, napominjući da se oficiri kojima komanduje složni sa njegovom procenom da je ovom problemu potrebno "sistemsko rešenje".

Novi zakon bi povećao maksimalnu kaznu za nepoštovanje zakonite naredbe sa novčane kazne od 145 minimalnih plata na 500 i 10 dana pritvora. Minimalna jedinica neoporezivog plaćanja za ukrajinskog vojnika trenutno iznosi 17 grivni, što je nešto manje od jednog dolara.

Dok je general zvanično svoju javnu poruku usmerio na Zelenskog, šire se spekulacije da su stvarna publika njegove trupe. Usred izveštaja o velikim žrtvama u borbama i sve težim uslovima, povećao se broj objava na društvenim mrežama u kojima gnevni vojnici – često regruti lokalne milicije iz zapadne Ukrajine – protestuju zbog uslova na frontu, kritikujući svoje komandante i najavljujući da će se povući sa položaja na kojima su prepušteni smrti.

Slične objave su bile aktuelne u proleće i leto, što je dovelo do toga da parlament predloži pogubljenje dezertera, međutim, predlog zakona je povučen 24. maja, nakon negodovanja javnosti. Vlada u Kijevu je 2014. izmenila pravila o vojnoj disciplini, ovlašćujući oficire da nanose fizičke udare ili na drugi način kažnjavaju vojnike koji ne poslušaju naređenja ili pokušaju da napuste svoje mesto.