Maskova podrška Kijevu se nastavlja: Ukrajina će dobiti još deset hiljada antena "Starlinka"

Kompanija "Spejs eks" će u narednih nekoliko meseci Kijevu poslati još deset hiljada "starlink" antena

Ukrajinski ministar za digitalizaciju Mihail Fjodorov rekao je da je Kijev postigao dogovor sa američkom kompanijom "Spejs eks" o isporuci još deset hiljada "starlink" antena za satelitski internet koje će biti dopremljene u narednih nekoliko meseci, javlja "Blumberg".

Nova isporuka antena, kako je preneo medij, trebalo bi da pomogne Kijevu da uspešno odbije ruske vazdušne napade.

Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Kijev je dobio oko 22.000 "starlink" antena.

"Mask nas je uverio da će nastaviti da podržava Ukrajinu. Kada smo se suočili sa velikim nestankom struje, tog dana sam mu pisao, a on je odmah odgovorio i odradio par stvari. On razume situaciju", rekao je Fjodorov, koji je ovaj put i lično razgovarao sa Maskom.

Iako još nije postignut nikakav zvaničan sporazum, vlade nekoliko zemalja saopštile su da su spremne da podele trošak, dodao je ukrajinski ministar.

Kako je preneo Si-En-En, Mask je početkom novembra isključio pristup satelitskom internetu koji su koristile Oružane snage Ukrajine, zbog toga što je, kako je rekao, kompanija samostalno potrošila 100 miliona dolara na finansiranje "Starlinka" u toj zemlji. Iz kompanije su poručili da više nisu u stanju da sami snose sve troškove, te su zatražili pomoć od američkog Ministarstva odbrane da veći deo finansiranja preuzme na sebe.

Nekoliko dana nakon izveštaja Si-En-Ena, Mask je navodno promenio odluku, tvrdeći da je "Spejs eks" povukao zahtev. Međutim, visoki zvaničnik iz Pentagona rekao je za Si-En-En da se pregovori između "Spejs eksa" i Ministarstva odbrane nastavljaju uprkos toj Maskovoj tvrdnji.

Neposredno nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Ilon Mask je Kijevu omogućio korišćenje satelitskog interneta koji je od ključnog značaja za ukrajinske snage. Fjodorov je rekao da "ne postoji alternativa satelitskim komunikacijama".

Zbog ovakvog doprinosa ukrajinskim snagama, magazin "Tajm" proglasio je američkog biznismena za jednu od ličnosti koje su doprinele "ukrajinskom otporu". Njegov internet bio je ključan za organizovanje borbenih dejstava ukrajinske vojske. To mu priznaje i savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, koji je u oktobru napisao na Tviteru da je Mask pomogao Kijevu da "preživi najkritičnije trenutke rata".

Ipak, Podoljak je 14. decembra i kritikovao novog vlasnika "Tvitera" optužujući ga da se iz takozvanih "Tviter trendova" sklanjaju objave o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini.

Negativni komentari iz Ukrajine na račun Maska, uprkos njegovoj pomoći Kijevu, usledili su odmah nakon što je američki biznismen u oktobru predložio svoj plan razrešenja sukoba u Ukrajini. Ukrajina bi, kako je napisao na Tviteru, trebalo da se pomiri sa činjenicom da Krim više nije njen i da se okrene neutralnosti, dok bi Rusiji trebalo dozvoliti da ponovi referendume u četiri regije, koje su se ove godine priključile Ruskoj Federaciji.