Svet

Nemački političar iz kabineta Angele Merkel: Razumem vladu "Kosova", ne postoji osnov za ZSO

Ne može se u isto vreme približavati Evropskoj uniji i flertovati s Moskvom – kaže nemački političar iz redova opozicione CDU Knut Abraham u intervjuu za "Dojče vele"
Nemački političar iz kabineta Angele Merkel: Razumem vladu "Kosova", ne postoji osnov za ZSO© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Član nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Knut Abraham "s gorčinom" je konstatovao da napori nemačke vlade u vezi sa integracijom Srbije u Evropsku uniju nisu bili dovoljno uspešni, da su pregovori praktično zaustavljeni dok sredstva iz bloka i dalje stižu.

"To kažem sa gorčinom, želeo bih da vidim aktivnu, evropsku Srbiju, koja bi imala volju za mirnu koegzistenciju sa susednim Kosovom, u najmanju ruku. Želeo bih Srbiju koja aktivno hoće u Evropsku uniju i takođe zna u šta se upušta. Ovako sve to izgleda kao preko volje", rekao je Abraham u intervjuu za "Dojče vele" i dodao da zato zemlje članice treba da kažu "rado bismo vas primili u klub, ali onda morate da imate iste ciljeve kao i mi".

Ne odobrava sankcije kao meru pritiska na Srbiju, kaže on, ali bi trebalo da se razmisli o zamrzavanju ili zaustavljanju pristupnih pregovor: "Ako osnova nije dobra, onda i pregovori nemaju smisla."

Osvrćući se na tenzije na severu Kosova rekao je da je "zaista zabrinut", ali i ocenio da je to "apsolutno nespojivo sa zajedničkim nastojanjem Srbije i 'Kosova' da idu u pravcu Evrope". Rešenje vidi u razgovoru s obe strane.

"Pre svega smatram da bi srpska strana morala da razume da ne može da vozi u dve trake. Nije moguće imati normalne pristupne pregovore s Evropskom unijom, a istovremeno se igrati vatrom na severu Kosova", jasan je bio Abraham.

I još jasnije: "Ne može se u isto vreme približavati Evropskoj uniji i flertovati sa Moskvom. To je po sebi isključeno, jer se Evropska unija jasno pozicionirala u pogledu sankcija, i to očekuje i od onih koji bi da postanu članovi Unije."

Nemački demohrišćanski političar sasvim razume to što vlada tzv. Kosova, "kao vlada suverene države, na svojoj državnoj teritoriji" želi da sprovedi pojedina pravila, kao npr. u vezi s registarskim tablicama, ali bi trebalo da razmisli da li je povezivanje sprovođenja tih mera s kaznama pametno.

Upitan da prokomentariše formiranje Zajednice srpskih opština, dogovorene još Briselskim sporazumom, Abraham je primetio da je za tako nešto neophodno poverenje u lojalnost građana države koji su druge nacionalnosti.

"A ako tog poverenja nema, kao što je to trenutno slučaj, pošto se znaju strašni primeri sa severa, iz Mitrovice, onda ne postoji osnova za jednu takvu srpsku zajednicu opština", pojasnio je Abraham dodavši da je tako nešto dugoročno zamislivo.

Na pitanje šta Nemačka čini da se na KiM izbegne eskalacija sukoba, Knut Abraham je rekao da dosadašnja diplomatska aktivnost nije dovoljna kada je situacija loša. Zato bi dobro bilo da, kaže on, Nemačka započne vrlo intenzivne posete po regionu, kako bi učinili što je do nje, pored onoga što mora da učini Brisel, a da bi se situacija smirila.

image