Škotska dozvoljava tinejdžerima od 16 i 17 godina da zvanično promene pol

Nakon najduže sednice ikada, Vlada Škotske usvojila kontroverzni predlog zakona; Od 2021. godine u toj državi četvorogodišnja deca sama biraju svoj pol

Transrodne osobe od 16 i 17 godina u Škotskoj će uskoro moći da podnesu zahtev za promenu pola u svom izvodu iz matične knjige rođenih.

Novi predlog zakona usvojen je nakon što su članovi Parlamenta Škotske “dugo u noć raspravljali o kontroverznim planovima vlade da unese izmene u promeni zakon o promeni pola, prenosi „Gardijan.

Maratonska sednica, za koju se veruje da je najduža sednica parlamenta Škotske ikada, završena je nešto posle ponoći.  

Predlog zakona će, navodi "Gardijan", otkloniti potrebu za psihijatrijskom dijagnozom rodne disforije i smanjiti vreme koje neko mora da provede živeći kao transrodna osoba pre nego što mu država dozvoli da promeni informacije o rodu u izvodu iz matične knjige rođenih.

Prethodno je u Škotskoj bilo neophodno da pojedinac pre zvanične promene pola živi i izjašnjava se kao transrodna osoba dve godine, a sada će biti potrebna samo tri meseca, odnosno šest meseci za maloletnike.

Protivnici novih amandmana istakli su da bi oni mogli da ugroze biološke žene i dozvole nasilnim muškarcima, na primer silovateljima, da iskoriste prednosti ovog novog sistema.

Škotska vlada je 2021. godine usvojila pravilnik o ponašanju prema transrodnoj deci, koji nalaže da učitelji moraju da ih podrže u odluci da koriste odabranu zamenicu ili promene pol, bez obaveštenja njihovih roditelja.

Prema navedenom pravilniku deca mogu da donose odluke o svom polu i seksualnosti od četvrte godine starosti.

Školama je tada rečeno da transrodnim učenicima mora biti omogućeno da koriste svlačionicu koju sami izaberu, bila ona muška ili ženska.

Škotske feministkinje su u novembru tužile vladu za "biološko poricanje" i pokrenule sudski postupak zahtevajući presudu kojom bi se zabranila pravna promena pola transrodnih osoba, piše "Dejli telegraf".