Švedska se sprema za hladnu zimu i restrikcije struje

Rizik od prekida je realan i Šveđani moraju da se pripreme za to, upozoravaju zvaničnici

Vlada Švedske upozorila je građane i kompanije da se ove zime pripreme za moguća isključenja struje usled velike hladnoće, zastoja u radu nuklearnog reaktora i nestašice energije u Evropi izazavne restrikcijama u snabdevanju ruskim gasom.

"Rizik od prekida je realan i Šveđani moraju da se pripreme za to", rekao je ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je dodao da Švedska nikada ranije nije bila u ovakavoj situaciji.

Cena električne energije u nordijskim zemljama povećana je u više navrata ove godine, zbog opravdanog straha da će doći do nestašice u snabdevanju Evrope ruskim gasom.

Švedski zvaničnici preporučili su ljudima da se snabdeju radio aparatima na baterije, baterijskim lampama, flaširanom vodom i zalihama hrane koja je jednostavna za pripremu.

U slučaju restrikcije električne energije, domaćinstva bi trebalo da odrede prostoriju u kojoj bi čitava porodica mogla da održava toplu temperaturu, rekao je ministar.

Švedska kompanija "Vatenfal" 2. decembra je saopštila da je odloženo ponovno pokretanje nuklearnog reaktora "Ringhols 4" do 23. februara, što je jedan od nekoliko prekida koji je pogodio nordijsku elektro-mrežu.

Švedska vlada prošle nedelje je saopštila da je zatražila od nacionalnog operatera električne energije i energetskog regulatora u zemlji da intenziviraju svoj rad na kratkoročnom i dugoročnom povećanju sigurnosti snabdevanja strujom.