Pentagon u pripravnosti: Vojna pomoć Ukrajini mogla bi da završi na crnom tržištu?

Dok se američki Kongres priprema da odobri još jednu pošiljku vojne pomoći Ukrajini, Pentagon strahuje od zloupotreba

Ogromna američka vojna pomoći Ukrajini dovela je agenciju za sprovođenje zakona Pentagona u stanje visoke pripravnost zbog prodaje naoružanja Vašingtona na crnom tržištu i drugih potencijalnih prevara.

Iz tog razloga Pentagonova služba za kriminalističke istrage (DCIS) budno pazi na znakove nedoličnog ponašanja u načinima na koje se nabavlja i koristi oružje. Jedan od razloga za zabrinutost zbog potencijalne prevare je i brzina kojom Pentagon sklapa i potpisuje ugovore.

"Rizik je veoma stvaran na osnovu činjenice da imamo posla sa tako neverovatnom količinom predmeta, od kojih mnogi imaju ratne sposobnosti, i to radimo veoma brzo", rekao je zamenik direktora DCIS Džejms Ajvs "Difens njuzu". "U svakom trenutku kada vidite brzinu sa kojom se to radi, postoji potencijal za sve vrste zabrinjavajućih aktivnosti."

Veći deo vojne pomoći koja se šalje Ukrajini dolazi iz američkih zaliha, ali je Pentagon potpisao ugovore vredne 2,7 milijardi dolara za novo oružje. Kongres je odobrio dodatnih 6,6 milijardi dolara za nove kupovine. Pentagon je takođe izdvojio 6,7 milijardi dolara za zamenu zaliha poslatih Ukrajini, od čega je polovina već potrošena.

Tim istražitelja DCIS-a otputovao je u Poljsku u septembru, gde su videli ključno čvorište za transfer vojne pomoći Ukrajini, navodi "Difens njuz".

Cilj posete bio je da podstakne ljude koji su uključeni u transfere oružja da prijave moguće slučajeve prevare ili diverzija.

En-Bi-Si je izvestio da Ministarstvo odbrane radi na tome da ubrza tempo provera naoružanja pre januara, kada će doći do većeg pritiska republikanske većine u Predstavničkom domu o tome kako se američko oružje distribuira i koristi.

Republikanci neće ispisivati blanko čekove Ukrajini

Republikanac iz Kalifornije Kevin Makarti, koji će najverovatnije biti predsednik Predstavničkog doma, rekao je da republikanci neće više ispisivati "blanko čekove" Ukrajini.

Dok su neki američki zakonodavci tražili jači nadzor, predlog za reviziju vojne i ekonomske pomoći Vašingtona Ukrajini odbačen je ranije ovog meseca u Kongresu.

Američki mediji su u avgustu preneli da je samo oko 30 odsto zapadnog oružja poslatog u Kijev zapravo stiglo na prve linije fronta u Ukrajini. Isporuke oružja ukrajinskim trupama podraumevaju kretanje kroz složenu mrežu "gospodara moći, oligarha i političkih igrača", naveo je tada "SiBiEs njuz".