Svet

Smrt kraljice Elizabete izgovor za strmoglavi pad britanske ekonomije

Velika Britanija pala na dno G7 zemalja
Smrt kraljice Elizabete izgovor za strmoglavi pad britanske ekonomije© Pixabay

Britanska ekonomija doživela je strmoglavi pad u trećem kvartalu ove godine i stigla na dno G7 zemalja, najavljujući još sumorniju 2023. godinu, izvestio je Rojters.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, privredna proizvodnja na kvartalnom nivou pala je za 0,3 odsto, u poređenju sa ranijim procenama od 0,2 odsto. Ekonomska proizvodnja, sa druge strane, u trećem kvartalu bila je 0,8 odsto niža u odnosu na kraj 2019. godine, odnosno duplo veća od očekivane.

"U smislu kvartalnog rasta, Velika Britanija nalazi se na dnu država G7, mada podatke treba uzeti sa rezervom zbog neradnih dana koji su nastupili posle smrti kraljice Elizabete", navodi Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Poslovne investicije, takođe su pale za 2,5 odsto gledano po kvartalima iako je prema prvim procenama očekivan pad od 0,5 odsto.

"Velika Britanija će i u narednom periodu nastaviti da nazaduje. Očekujemo da će Britanija doživeti najdublju recesiju među velikim naprednim ekonomijama 2023. godine, zbog nepovoljne monetarne i fiskalne politike", najavio je ekonomista Gabriela Dikens iz "Panteon makroekonomije".

Porastao je dominantni sektor usluga za 0,1 odsto, dok su padovi primetni u građevinarstvu i proizvodnji.

Za razliku od drugih zemalja G7 grupe koje su se oporavile, Velika Britanija nije, pa ekonomisti smatraju da će se nepovoljna ekonomska situacija nastaviti i u sledećem kvartalu, što mnogi smatraju recesijom u najavi.

image