Svet

Lukašenko: Ako hoćete mir, pripremite se za rat (VIDEO)

Beloruski predsednik poručio da ne može da isključi moguću agresiju na Belorusiju
Lukašenko: Ako hoćete mir, pripremite se za rat (VIDEO)© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je danas da se ne stvaraju teorije zavere o vežbama oružanih snaga Rusije i Belorusije, prenose "RIA Novosti".

"Ako hoćete mir, pripremite se za rat. Ovo nisam izmislio ni ja, a ni vi. Time želim da odgovorim na sve vrste glasina koje se pojavljuju u našem društvu, posebno na internetu, o kretanju oružane snage Belorusije i zajedničkim vežbama oružanih snaga Belorusije i Rusije", izjavio je beloruski predsednik.

On je podsetio da su u skladu sa dugogodišnjim sporazumima, Belorusija i Rusija stvorile grupu oružanih snaga kako bi zajednički odgovorile na pretnje Uniji.

"Sprovodili smo i sprovodićemo vežbe. One su sada većeg obima, zbog trenutne situacije i pretnji. Mi izvodimo vežbe na našoj teritoriji. Pomeramo zajedničku grupaciju oružanih snaga i naše oružane snage tamo gde smatramo da treba. Nema drugog plana, nema zavere", naglasio je Lukašenko.

Susedne zemlje spremne za agresiju na nas

Lukašenko je dodao da je primetio da su susedne zemlje spremne za moguću agresiju na tu zemlju.

"Ne možemo da isključimo moguću agresiju na našu zemlju. Barem vidimo takvu spremnost naših suseda. Svesni smo ko podstiče baš te susede da stvaraju tenzije na našim granicama", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojskom i bezbednosnim snagama nakon testiranja državnog sistema reagovanja.

Prema rečima beloruskog predsednika, sve to je pokrenulo odluku da se testiraju snage za hitno reagovanje.

"Naša vojska ima snage za takozvano hitno reagovanje. Ako se nešto neočekivano desi, onda se te snage u određenom vremenskom periodu stavljaju u stanje pripravnosti i upućuju na mesto gde postoje tenzije", objasnio je Lukašenko.

image