Karlson: Zelenski, menadžer striptiz kluba, traži pare i smenu vlasti u Rusiji

Šta je opravdanje za davanje novca Ukrajini, budući da Amerika nema ni istorijski dug prema toj zemlji, ni istorijski animozitet sa nesovjetskom Rusijom, upitao je Taker Karlson

Vladimir Zelenski je "menadžer ukrajinskog striptiz kluba" koji je u Belu kuću došao da traži novac i zahteva promenu režima u Rusiji, kaže voditelj Taker Karlson u uvodnom delu svoje emisije na "Foks njuzu".

"Baš kao što je bilo u Iraku i Libiji i drugim propalim državama. Ali, ovog puta to rade, u srcu evroazijskog kopna, pred očima čitavog civilizovanog sveta. Zelenski je više puta pozivao na to, i svaki dolar koji mu pošaljemo ide u te svrhe", uveren je voditelj.

Poenta posete Zelenskog, tvrdi on, bila je da se Amerikanci povinuju "menadžeru ukrajinskog striptiz kluba" i daju mu još milijardi iz "naše ekonomije koja se raspada".

To je za najveću zemlju na svetu, kako ističe, ponižavajući scenario.

"Pa šta se dešava ako Zelenski pobedi? Kako izgleda haos koji će uslediti? Razmišljamo li o tome? Ko će obezbediti najveći nuklearni arsenal na svetu kada pomognemo Zelenskom da sruši rusku vladu? Ko će smeniti Putina? Čudno, te teme danas nisu ni bile na dnevnom redu, jer to nije bila poenta. Poenta današnje posete Vašingtonu nije bila da se svet učini stabilnijim ili da se donesu mudre odluke, a još manje da se pomogne Americi. To je uvek na dnu liste", oštar je novinar.

Karlson opisuje i scenu susreta predsednika Ukrajine sa američkim senatorima, ističući da oni "stoje i cerekaju se pored njega u svojim ortopedskim cipelama". U međuvremenu, kako dodaje, Zelenski pored njih pozira u uskoj polo majici "savijajući se kao dizač tegova i pokušavajući da izgeda divlje".

"Od kada se mladi Fidel Kastro pojavio u Njujorku u borbenoj uniformi, ostarela liderska klasa ove zemlje nije glasnije titrala od oduševljenja. Oni vole čoveka u uniformi. Kakav komad. Tako snažan i odlučan. Pogledajte izraz lica senatora Miča Mekonela, skoro ste mogli da čujete kikot zadovoljstva", podsmeva se Karlson.

Novinar primećuje da, u međuvremenu, nikom od senatora čiji glasači redovno idu u crkvu, i ne pada na pamet da pita Zelenskog o ratu koji on vodi protiv hrišćanstva u Ukrajini.

"Na televiziji nećete čuti ni reč o tome da je Zelenski zabranio pravoslavlje u Ukrajini, zauzeo crkve i sveštenike bacio u zatvor. Prema Miču Mekonelu, koji nije izlazio iz kancelarije od osamdesetih, antihrišćanski despotizam je ono što većina republikanaca želi iznad svega", direktan je poznati novinar.

Za njega su apsurdne tvrdnje da je poraz Putina, kako to senatori kažu, "prioritet broj jedan među republikancima".

"Broj jedan? Ispred naše sopstvene ekonomije? Ili našeg sopstvenog školstva? Ili ispred više od 2.000 mladih ljudi koje je prošle godine ubila droga fentanil u matičnoj državi Miča Mekonela, Kentakiju? Kazniti Vladimira Putina zbog toga što je na funkciju postavio Donalda Trampa važnije je od svega toga, kaže Mič Mekonel. Granice Ukrajine su važne. Naši nisu bitni", ogorčen je Karlson.

On komentariše i izjavu Bajdena da će Ukrajini poslati sistem "patriot".

"Ovo je velika promena u odnosu na ono što smo čuli prošlog meseca. Ali to ne biste znali iz medijskog izveštavanja. Vaš prosečni izveštač u Vašingtonu voli Zelenskog mnogo više nego što voli vas. Tako da niko ne pita za to", primećuje novinar, koji podseća da je reč o ogromnom zaokretu politike.

Pre nekoliko meseci visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da nema diskusije o slanju "patriota" u Ukrajinu pošto bi to značilo da i američke trupe moraju biti poslate na front kako bi radile na ovom sistemu.

"Drugim rečima, morali biste da vodite rat protiv Rusije, koji ne samo da Kongres nije odobrio, već za koji većina Amerikanaca nema ni pojma da se dešava. Ali sada se to dešava", smatra ovaj novinar.

Karlson se osvrnuo i na izjavu Zelenskog da novac koji se daje Ukrajini "nije milostinja, već investicija u globalnu bezbednost i demokratiju".

"Lider strane vlade u duksu ulazi u Kongres Sjedinjenih Država i počinje da traži novac. I onda ima drskosti da ljudima koji tamo sede, a koji mu daju desetine milijardi dolara više vašeg novca, kaže da to nije dobrotvorna akcija, već investicija. Zaista, koliko će nam se vratiti od toga? I usput, koja je poenta toga? Šta je ovde cilj? Šta je opravdanje za to? Imamo li istorijski dug prema Ukrajini? Imamo li istorijski animozitet sa nesovjetskom Rusijom? Ne i ne", jasan je američki voditelj.