Stoltenberg priznao: Godinama smo obučavali Ukrajince za rat

Generalni sekretar NATO-a priznao je ulogu alijanse u pripremama ukrajinske vojske za sukob sa Rusima

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber, u trenutku dok mediji pišu da se priprema za ulogu direktora MMF-a, za "Fajnenšel tajms" zapevao je, moglo bi se reći, svoju "labudovu pesmu" hvaleći uspehe na dosadašnjoj funkciji i kudeći, koga drugog nego Rusiju.

Usput je otkrio i kakvu je ulogu imala alijansa u godinama koje su prethodile ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

"Putin je mislio da može da nas podeli i odvrati od podrške Ukrajini. Iako NATO nije strana u ovom sukobu, saveznici su ujedinjeniji nego ikada u pružanju vojne pomoći bez presedana kako bi podržali pravo Ukrajine na samoodbranu, koje je sadržano u Povelji UN, i pomogli joj da ostane slobodna i demokratska zemlja", piše Stoltenberg u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms".

Ironično, već u sledećoj rečenici generalni sekretar ove ogranizacije zapravo je potvrdio da je Alijansa i te kako treća strana u konfliktu koja je najviše i doprinela zakuvavanju na istoku. On je, naime, priznao je da su SAD, Velika Britanija, Kanada i drugi saveznici NATO-a od 2014. godine obučili desetine hiljada ukrajinskih vojnika i podržali reformu oružanih snaga te zemlje.

"Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu u februaru, ukrajinske oružane snage su bile bolje vođene, bolje obučene i bolje opremljene da se odupru novoj agresiji Rusije", navodi Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a priznao je i ono što i Rusi sve vreme govore - a to je da širenje Severnoatlantskog saveza predstavlja pretnju njihovoj nacionalnoj bezbednosti, a da je zapadnjačko naoružavanje Kijeva zapravo i primoralo Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

Podsećamo, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je u intervjuu "Cajtu" priznala da je sporazumima iz Minska konflikt bio samo zamrznut radi kupovine vremena kako bi ukrajinske oružane snage bile pripremljene za sukob s Rusijom.

"Ako Putin pobedi u Ukrajini, poruka Rusije drugim autoritarnim režimima biće to da silom mogu da dobiju ono što žele. Ovo bi bila katastrofa za Ukrajinu. Ali to bi takođe učinilo ceo svet opasnijim, a sve nas ranjivijim. Tako da je u našem sopstvenom bezbednosnom interesu da zadržimo našu podršku Ukrajini ove zime, i onoliko koliko je potrebno", zaključio je Stoltenberg, nehotično potvrđujući tezu da posredstvom ukrajinske vojske, zapravo, čitav NATO ratuje protiv Rusije.