Mađarski političar: Zapad pogrešio, Moskva morala da interveniše

Predsednik mađarskog parlamenta upozorio da je Rusija morala da interveniše u Ukrajini

Zapad je napravio ogromnu grešku kada je pokušao da od Ukrajine napravi antirusku tvrđavu, što Moskvi nije ostavilo drugog izbora osim da interveniše, izjavio je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover.

Konflikt u Ukrajini promenio je svetsku geopolitičku mapu. Dok Zapad Moskvi uvodi nove sankcije, evropske političke elite su, "iz nekog razloga, postale motivisane da Rusiju unište ekonomski i politički", odvajajući je od EU i "podižući novu gvozdenu zavesu", rekao je mađarski političar za "InfoRadio".

Iako je osudio rusku vojnu kampanju u Ukrajini, Kover je rekao da Zapad već decenijama pokušava da Rusiju "izgura sa njenih starih, imperijalnih granica". Moskva je uvidela da "to Zapadu nije dovoljno", pošto je počeo sve više da se približava teritorijama koje ona smatra ključnim, naglasio je on.

"Smatram da je Zapad napravio veliku grešku kada je pokušao da izvuče Ukrajinu iz ruske sfere uticaja i  od nje napravi veliku populacionu i vojnu bazu protiv Rusije", izjavio je i dodao, da Moskva više nije mogla da nemo posmatra ovakav razvoj događaja, već je morala da reaguje.

On je rekao da je režim sankcija "mnogo više povredio Evropu nego Rusiju", naglašavajući da Centralna Evropa mora da uradi sve što može da ne postane "istočna periferija severnoatlantske imperije".

Kover je pozvao na mirno rešavanje ukrajinskog konflikta i naglasio da bi "optimalni scenario" za Evropu bio formiranje "evropskog mirovnog sistema u kojem bi međusobne bezbednosne brige bile uzete u obzir".

Njegove izjave usledile su nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da će sukob na kraju biti rešen diplomatskim putem, ponovivši da će Zapad morati da izađe sa nekom vrstom bezbednosnih garancija ne samo za Kijev, već i za Moskvu.