Svet

Senat SAD usvojio zakon o potrošnji vredan 1,7 biliona dolara

Nacrt budžeta predviđa 858 milijardi dolara za potrebe odbrane SAD, kao i 47 milijardi namenjenih Ukrajini i saveznicima Vašingtona u NATO-u
Senat SAD usvojio zakon o potrošnji vredan 1,7 biliona dolara© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Američki Senat odobrio je zakon o potrošnji od 1,7 biliona dolara za fiskalnu 2023. godinu, koji uključuje dodatnu pomoći Ukrajini i više izdvajanja za odbranu.

Senatori su većinom (sa 68 glasova "za" i 29 glasova "protiv") usvojili nacrt budžeta od 4.155 stranica. On će sada ići na razmatranje u Predstavnički dom, nakon čega bi trebalo da ga potpiše predsednik Džozef Bajden, što mora da uradi sutra pre ponoći kako bi se izbegla delimična obustava rada vlade.

Nacrt budžeta predviđa 858 milijardi dolara za potrebe odbrane SAD, kao i 47 milijardi namenjenih Ukrajini i saveznicima Vašingtona u NATO-u, javlja "Blumberg".

Deo republikanaca u Predstavničkom domu, uključujući lidera stranke Kevina Makartija, izrazili su neslaganje sa predlogom dokumenta. Oni su pozvali na alternativni predlog zakona kojim bi se rad vlade produžio na kratak period, kako bi sa radom počeo novi saziv Kongresa, kada će republikanci i zvanično imati većinu u Donjem domu.

Usvajanje zakona predstavlja pobedu i za demokrate, koje su strahovale od smanjenja potrošnje, ali i za lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, koji je želeo da obezbedi povećanje sredstava za vojsku i Ukrajinu.

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da podržava predlog zakona o budžetu i pozvala Kongres da ga usvoji što je pre moguće.

image