Komisija za istragu napada na Kapitol optužila Trampa za zaveru, predlaže krivično gonjenje

Komisija za istragu upada Trampovih pristalica u američki Kapitol 6. januara 2021. objavila je svoj konačni izveštaj

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na američki Kapitol u januaru 2021. objavila je svoj konačni izveštaj u kojem se navodi da je bivši američki predsednik Donald Tramp učestvovao u "zaveri" da poništi izbore 2020. i preporučuje krivično gonjenje.

Komisija u izveštaju navodi da je to učinjeno kako bi se osujetila volja naroda i narušio demokratski poredak i preporučuje da se bivšem predsedniku zabrani ponovno obavljanje predsedničke funkcije.

U izveštaju, komisija je citirala deo Ustava SAD koji kaže da pojedinac koji je položio zakletvu da će poštovati Ustav, ali je "učestvovao u pobuni" ili pružio "pomoć neprijateljima ustava" može biti diskvalifikovan da obavlja javnu funkciju.

Podeljen na osam poglavlja, izveštaj od 845 stranica uključuje nalaze, transkripte intervjua i zakonodavne preporuke, a njegovo objavljivanje dolazi samo tri dana nakon što je veće preporučilo krivične optužbe protiv Trampa.

Komisija, koja će biti raspuštena 3. januara kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, obavila je oko 1.200 intervjua, održala više javnih rasprava i prikupila više od milion dokumenata od formiranja prošlog jula.

U izveštaju se ocenjuje da je Tramp želeo da poništi izborne rezultate i pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine, a komisija zaključuje da je Tramp kriv za nasilnu pobunu svojih pristalica.

Prema izveštaju, Tramp je znao da je izgubio, ali je ipak vršio pritisak na državne zvaničnike i potpredsednika SAD Majka Pensa da ponište izbore.

On je, kako se ističe, direktno odgovoran za navođenje protesta koji je kasnije prerastao u nasilne, a napominje se i da je odbio da osudi proteste ili da zatraži od demonstranata da napuste Kapitol.

"Jedan čovek je glavni uzrok nereda koji su izbili 6. januara. Bivši predsednik Donald Tramp, koga su mnogi pratili", navodi se u rezimeu izveštaja i dodaje da do nemira ne bi došlo bez Trampa.

U komentarima objavljenim na njegovoj društvenoj mreži "Istina" (Truth Social) nakon objavljivanja konačnog izveštaja, Tramp ga je nazvao "veoma partijskim" i "lovom na veštice". Ocenio je da izveštaj nije "proučio razlog protesta (6. januara), izbornu prevaru".

Zahtev panela predvođenog demokratama upućen Ministarstvu pravde ne primorava savezne tužioce da reaguju, ali je to bio prvi put u istoriji da je Kongres preporučio krivično gonjenje bivšeg predsednika, podseća Rojters. Tramp je u novembru najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika.