Američki Senat odobrio konfiskaciju ruske imovine, milijarde dolara slivaju se u džepove Kijeva

Američki Senad odobrio zaplenu ruske imovine i slanje prihoda od iste Ukrajini

Američki Senat odobrio je zakon koji ovlašćuje administraciju predsednika Džozefa Bajdena da zapleni američku imovinu ruskih zvaničnika, biznismena i pravnih lica i pošalje prihod Ukrajini.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem rekao je da će promena zakona doneti Kijevu "milijarde dolara".

Amandman su predložili Grejem i senator Roud Ajlenda, demokrata Šeldon Vajthaus. Usvojen je jednoglasno i dodat je zakonu o potrošnji vrednom 1,7 biliona dolara, koji je Senat potom usvojio sa 68 glasova za i 29 protiv, čime je udobno prešao prag od 60 glasova neophodan za promenu zakona.

Amandmanom se menja američki zakon kako bi se omogućilo Ministarstvu pravde da rasprodaje imovinu "oligarha... i drugih subjekata pod sankcijama", objasnio je Grejem pre glasanja. "Očekujem da će tokom vremena milijarde dolara zaplenjene imovine biti poslate u pomoć Ukrajini", dodao je on.

Ministarstvo pravde je već pozvalo Kongres da izmeni američki zakon kako bi novac oduzet od sankcionisanih Rusa mogao da bude dat Ukrajini.

Grejem i Vajthaus su među najglasnijim antiruskim glasovima na Kapitol Hilu, čak i od pre nego što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru. Grejem je otputovao u Ukrajinu 2016. godine u znak podrške Kijevu dok su njihove snage granatirale civile u Donjecku i Lugansku, a poslednjih meseci pozivao je na ubistvo ruskog predsednika Vladimira Putina.

SAD su do sada sankcionisale 1.097 ruskih subjekata i 1.331 pojedinca, prema podacima Atlantskog saveta, trusta mozgova koji finansiraju NATO i zapadni proizvođači oružja. Ukupna vrednost imovine koju drže SAD nije poznata.

SAD i njihovi saveznici su takođe zamrzli imovinu ruske centralne banke, u ukupnom iznosu od oko 300 milijardi dolara. Međutim, zvaničnici EU i SAD do sada nisu pronašli legalan način zaplene ove imovine, koja se uglavnom sastoji od strane valute.

"Veliki deo naše imovine su u suštini ukrale određene zapadne zemlje", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u oktobru. "Ovo su apsolutno nezakonite radnje, suprotne međunarodnom pravu."

Predlog zakona o potrošnji koji je usvojen u četvrtak sada ide u Predstavnički dom, gde se očekuje da će ga odobriti Dom koji drže demokrate. Mali broj republikanaca obećao je da će se usprotiviti zakonu i kazniti svoje kolege poslanike iz GOP-a koji glasaju za njega.