Amerika: Rastu cene a sa njima i strah od gladi

Milioni dece u SAD ne dobijaju dovoljno hrane svaki dan

Milioni dece u Sjedinjenim Američkim Državama ne dobijaju dovoljno hrane svaki dan, a neke banke hrane navode da je potražnja sve veća, jer stopa inflacije ostaju visoke.

"Potražnja je trenutno veća nego na vrhuncu kovida", rekla je "Hilu" Lisa Ričardson, predsednica i izvršna direktorka "Harvesting" banke hrane u Mensfildu u Teksasu. "Zapravo imamo porast od 38 odsto."

U celoj državi Teksas svako peto dete trpi glad, procenjuju zvaničnici.

Skok cena robe i namirnica stvorio je novi pritisak na porodice, od kojih nekima nikada ranije nije bila potrebna ovakva vrsta pomoći.

"Većina njih je očajna jer moraju da plaćaju redovne račune", rekla je Ričardson. "Ako se pojavi neka medicinska kriza, moraju da nabavljaju lekove i slično i nemaju dodatnih sredstava za namirnice."

Kortni Alen je supruga i majka dvoje dece koja je prvi put morala da poseti banku hrane u Mensfildu kako bi obezbedila obroke za svoju porodicu.

"To nikada nije bio problem do inflacije", rekla je ona. "Na kraju nedelje shvatite da imate manje hrane nego pre nekoliko nedelja."

Alen ima trogodišnjeg sina sa autizmom čije potrebe zahtevaju mnogo vremena i resursa, uključujući četiri terapije nedeljno.

"Ne radi se samo o ceni hrane, već i o gasu, struji", rekla je ona i dodala da im je tokom leta račun za struju bio 500 dolara "što je suluda suma novca."

Nacionalna perspektiva je takođe sumorna, sa 12 miliona dece koja ne dobijaju dovoljno hrane, navodi humanitarna organizacija "Spasimo decu" (Save the Children).

Nestašica hrane je najveća u Luizijani, potom slede Arkanzas, Kentaki, Merilend, Oklahoma i Vašington.

Od izbijanja kovida, stope "prehrambene nesigurnosti" takođe su porasle širom sveta, pošto su prihodi smanjeni i lanci snabdevanja hranom poremećeni.

"Nijedno dete neće biti gladno" (No Kid Hungry) je nacionalna kampanja koju vodi neprofitna organizacija "Podelimo svoju snagu" (Share Our Strength) koja se bavi rešavanjem pitanja gladi i siromaštva.

Ovog meseca, podelili su 280.000 dolara grantova za 14 državnih ogranaka Američke akademije za pedijatriju kako bi poboljšali skrining nesigurnosti hrane. Novac će takođe pomoći porodicama da se povežu sa saveznim programima pomoći i bankama hrane.

"Rešavanje nesigurnosti hrane u ranom uzrastu je od kritične važnosti, a uloga pedijatara u tome se ne može potceniti", rekla je direktorka kampanje Karon Grinmont.

Ričardson, koji iz prve ruke uviđa potrebu za skrininzima, kaže da su grantovi ključni korak ka opštem zdravlju i destigmatizaciji gladi.

Postoje neke stvari na koje ljudi mogu da obrate pažnju. "Kod dece, znaci gladi su njihova razdražljivost i rasejanosti. To je skoro prvi znak gladi. Za odrasle je to razdražljivost i depresija", rekla je Ričardson.