Svet

Blinken priznao: Povlačenje Amerike iz Avganistana olakšalo pomaganje Ukrajine

Državni sekretar SAD izjavio je da bi ostanak SAD u Avganistanu u velikoj meri "zakomplikovao" pružanje vojne i finansijske pomoći Ukrajini protiv Rusije
Blinken priznao: Povlačenje Amerike iz Avganistana olakšalo pomaganje Ukrajinewww.globallookpress.com © IMAGO/Irmantas Gelunas

Državni sekretar SAD Entoni Blinken priznao je da je povlačenje američkih trupa iz Avganistana i prekida, kako je opisao "najdužeg rata Amerike", omogućilo Vašingtonu da lakše preusmeri finansije ka Ukrajini.

Blinken se te teme dotakao tokom konferencije za novinare koju Stejt department održava krajem svake godine, kada je jedan od novinara doveo u pitanje Blinkenove izjave o snažnim vezama sa "saveznicima i partnerima" SAD, ukazavši da su upravo neki od njih kritikovali Vašington zbog toga kako je sprovedeno povlačenje iz Avganistana.  

Američki državni sekretar je odgovorio da se administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena upustila u intenzivne razgovore sa svojim saveznicima i da su odlučno razmotrili sve što su čuli od saveznika pre nego je predsednik Bajden doneo odluku o povlačenju.

"Da smo i dalje u Avganistanu, verujem da bi to u velikoj meri zakomplikovalo podršku koju smo mogli da pružimo drugima i Ukrajini", ocenio je on.

Poslednji američki vojnik napustio je Kabul 31. avgusta 2021. godine. Avganistanske vlasti koje su podržavale SAD pale su dve nedelje ranije, nakon čega su talibani ponovo preuzeli vlast nakon 20 godina.

Procenjuje se da je taj sukob SAD koštao više od dva triliona dolara, dok je obuka, opremanje, održavanje i snabdevanje Avganistanskih nacionalnih odbrambenih i bezbednosnih snaga (ANDSF) koštala 73 milijarde dolara, što je većim delom finansirano budžetom Pentagona. Većina tog oružja i opreme završila je u rukama talibana.

Poređenja radi, rusko Ministarstvo odbrane procenilo je ranije ove nedelje da je ukupna zapadna pomoć Ukrajini ove godine iznosila više od 97 milijardi dolara. Samo Pentagon je potrošio najmanje 20 milijardi dolara na direktnu "bezbednosnu pomoć" Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ostatak su obezbedila druga ministarstva američke vlade, članice NATO-a i EU.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je Vašington u sredu, kada je predsednik SAD Džozef Bajden obećao da će finansirati Kijev "koliko god bude potrebno" kao i da će Ukrajini poslati paket oružja i municije vredan 1,85 milijardi dolara, koji uključuje i PVO sisteme "patriot". Zelenski se takođe obratio na specijalnoj zajedničkoj sednici Kongresa, sa molbom da se odobri još 45 milijardi dolara pomoći za Kijev u 2023. godini. Senat je to učinio sledećeg dana.

image