Špijuni iz Seula: Severnokorejski hakeri ukrali 1,2 milijarde dolara kriptovaluta

Južna Koreja optužila je svog suseda da su njihovi hakeri u proteklih pet godina ukrali više od milijardu dolara u ditigalnoj formi

Severnokorejski hakeri ukrali su oko bilion i po vona, što je 1,2 milijarde dolara, u kriptovalutama i drugim digitalnim sredstvima u proteklih pet godina, od čega više od polovine samo ove godine, saopštila je južnokorejska špijunska agencija.

Stručnjaci i zvaničnici kažu da se Severna Koreja okrenula hakovanju kriptovaluta i drugim nezakonitim sajber aktivnostima kao izvoru preko potrebne strane valute za podršku svojoj krhkoj ekonomiji i finansiranje nuklearnog programa nakon oštrih sankcija Ujedinjenih nacija i pandemije kovida, piše Asošijejted pres.

Glavna špijunska agencija Južne Koreje, Nacionalna obaveštajna služba, saopštila je da se kapacitet Severne Koreje za krađu digitalne imovine smatra jednim od najboljih na svetu zbog usredsređenosti zemlje na sajber kriminal otkako su ekonomske sankcije UN pooštrene 2017. godine kao odgovor na nuklearne i raketne testove Pjongjanga.

Sankcije UN-a uvedene 2016-17. zabranjuju izvoz ključnih proizvoda kao što su ugalj, tekstil i morski plodovi, a takođe su primorale zemlje članice da vrate u zemlju severnokorejske radnike koji su radili u inostranstvu. Pandemija i antikovid mere dodatno su, piše AP, oslavile ekonomiju Severne Koreje.

Procenjuje se da su severnokorejski hakeri koje sponzoriše država od 2017. ukrali 1,2 milijarde dolara virtuelne imovine širom sveta, uključujući oko 626 miliona dolara samo ove godine. Više od 78 miliona dolara od ukupnog iznosa došlo je iz Južne Koreje.

U saopštenju se navodi da se očekuje da će severnokorejski hakeri sledeće godine sprovesti više sajber napada kako bi ukrali napredne južnokorejske tehnologije i poverljive informacije o južnokorejskoj spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti.

Ranije ovog meseca, visoke diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana složile su se da pojačaju napore na suzbijanju ilegalnih severnokorejskih sajber aktivnosti. U februaru je panel stručnjaka UN saopštio da Severna Koreja nastavlja da krade stotine miliona dolara od finansijskih institucija i firmi i berzi za kriptovalute.

Uprkos ekonomskim poteškoćama, Severna Koreja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova u pokušaju da modernizuje svoj arsenal i pojača svoju poziciju u eventualnim pregovorima o ublažavanju sankcija.