Svet

"Ozbiljna politička provokacija": Kina nezadovoljna zbog američkog zakona o odbrani

Kina optužuje Ameriku da mera vojne potrošnje od 858 milijardi dolara, koja podrazumeva deset milijardi dolara bezbednosne pomoći i brze nabavke oružja za Tajvan, sadrži odredbe koje "prouzrokuju ozbiljnu štetu miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu"
"Ozbiljna politička provokacija": Kina nezadovoljna zbog američkog zakona o odbrani© Pexels

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je "snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje" zbog Zakona o finansiranju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država koji je dan ranije potpisao američki predsednik Džozef Bajden.

Kina optužuje Ameriku da mera vojne potrošnje od 858 milijardi dolara, koja podrazumeva deset milijardi dolara bezbednosne pomoći i brze nabavke oružja za Tajvan, sadrži odredbe koje "prouzrokuju ozbiljnu štetu miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", prenosi Rojters.

Predlog zakona takođe sadrži amandman kojim se američkoj vladi ograničava kupovina proizvoda koji sadrže čipove grupe kineskih kompanija.

"Ignorišu činjenice kako bi se preuveličala 'kineska pretnja', bezobzirno se mešaju u unutrašnje poslove Kine i napadaju i blate Komunističku partiju Kine, što je ozbiljna politička provokacija za našu zemlju", navodi se u saopštenju ministarstva.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu demokrate, usvojio je juče, nekoliko sati pre krajnjeg roka u ponoć, predlog zakona o potrošnji vredan 1,66 biliona dolara koji obezbeđuje rekordno finansiranje vojske i hitnu pomoć Ukrajini.

image