Svet

Šangajci zbog kovida Božić provode kod kuće

Zbog povećanog broja infekcija omikronom, vlasti kineskog grada pozvale su žitelje da izbegnu skupove sa većim brojem ljudi
Šangajci zbog kovida Božić provode kod kućeGetty © VCG/VCG via Getty Images

Šangajske vlasti pokušavaju da obuzdaju novi kovid "požar" koji se razbuktao nakon ublažavanja antipademijskih mera, pa su tako pozvale žitelje da tokom božićnih praznika ostanu kod kuće.

Na mlade se, prenosi Rojters, naročito apeluje da izbegavaju skupove sa velikim brojem ljudi.

Mada Kinezi inače ne slave Božić, mladi i neke porodice u uobičajenim okolnostima, zajedno provode jedan od najvećih praznika na svetu.

U Šangaju se takođe u ovo doba godine, u luksuznoj šoping oblasti duž Nandžing vest rouda organizuje veliki bazar sa božićnim temama, a restorani i prodavci na sve strane nude različite promocije ne bi li podstakle mušterije da kod njih svrate.

Širenje omikrona gasi prazničnu radost, pa tako ove godine mnogi lokali otkazuju božićne zabave, a hoteli ograničavaju broj rezervacija zbog nedostatka osoblja pogođenog infekcijom.

"Postoji samo određeni broj gostiju koje možemo da prihvatimo s obzirom na obim naše raspoložive radne snage, ali većina članova našeg tima tima trenutno nije dobro", kaže radnica iz sektora ugostiteljstva Žaklin Mokata.

Društvene mreže pune su tugovanki građana koji se žale da će i za ove praznike ostati kod kuće jer im je većina prijatelja pozitivna na kovid.

"Planirao sam da idem u Šangaj za Božić, ali sada mogu samo da ležim u krevetu", piše jedan Kinez.

Rojters navodi da broj obolelih od omikrona raste nedeljama nakon što su vlasti iznenada prekinule politiku takozvane nulte tolerancije na širenje ovog virusa, odnosno ukidajući stroge zahteve za testiranje i ograničenja za putovanja.

Budući da je Kina poslednja zemlja na svetu koja se vratila normalnom životu, ovo ublažavanje mera su mnogi dočekali sa odobravanjem, ali radost nije dugo trajala jer je broj inficiranih opet počeo naglo da raste.

Vlasti žure da podignu nove klinike, a same bolnice se, piše Rojters, bore za dodatne krevete i krv, dok se apoteke jagme za lekove.

Prema procenama britanske kompanije za zdravstvene podatke "Erfiniti", dnevno se inficira više od milion ljudi, a umre ih više od 5.000.

Kineska nacionalna zdravstvena uprava u subotu je međutim prijavila dramatično drugačiju situaciju, odnosno 4.128 zaraženih. Već danima kineske vlasti ne prijavljuju smrtne slučajeve od kovida.

image