Ukrajina uvodi oštrije kazne za dezertere: Zašto vojnici beže sa fronta?

Vladimir Zelenski ima rok od 15 dana da potpiše predlog zakona kojim će biti uvedene oštre kazne za vojnike koji napuste front

Vrhovna Rada Ukrajine odobrila je Nacrt zakona o pooštravanju kaznenih mera za vojnike koji se ogluše o naredbe komandanata. Ova odluka, koju čak i ukrajinski mediji nazivaju skandaloznom, dobila je podršku najvišeg vojnog vrha Ukrajine, a ona će uključivati oštre kazne za vojnike koji samovoljno odu sa fronta.

Komandant ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Zalužni istakao je da se vojni komandanti slažu sa ovom odlukom, nakon čega je pozvao i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše dokument koji je odobrila Rada i time omogući sprovođenje novih mera.

Kako je rekao načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Sergej Šaptal, u zoni specijalne vojne operacije primećeno je dosta slučajeva narkomanije, pijanstva, odbijanja da se izvrše vojne naredbe što "negativno utiče na disciplinu u vojsci, podriva vojnu gotovost i ugrožava živote drugih vojnika, što ponekada dovodi i do povlačenja na frontu".

Prema novom nacrtu zakona, za nepoštovanje naređenja komande predviđena je kazna zatvora od tri do sedam godina, dok će se neovlašćeno napuštanje mesta službe ili fronta kazniti putem pet do 10 godina zatvora, a dezerterstvo i do 12 godina. Osuđeni za ova krivična dela takođe neće moći da računaju na uslovnu kaznu i prevremeno puštanje na slobodu, javljaju "Izvestija".

Ipak, nisu svi u Ukrajini radosno dočekali ovaj predlog.

Ubrzo nakon što je ovaj Nacrt zakona 13. decembra poslat Vladimiru Zelenskom, na sajtu predsednika Ukrajine pojavila se peticija protiv njegovog usvajanja koju je za 24 sata potpisalo 30.000 ljudi. Da bi se razmotrili zahtevi peticije, potrebno je da je potpiše 25.000 ljudi.

Autori peticije kažu da, ukoliko dođe do realizacije inicijative, ovo može dovesti do toga da će vojnici biti kažnjavani za bilo koju kritiku koju iznesu.

Osim toga, inicijativa je na internetu bila propraćena mnoštvom drugih komentara, a jedan od njih je i od ukrajinskog kapetana Andreja Šuljge, koji je izjavio da komandanti "bacaju ljude u borbu kao da su najobičnije meso".

"Kako da ne bežimo sa fronta" u takvim uslovima, upitao je.

Drugi vojnik Vladimir Regeša dodao je da se mobilizovani vojnici šalju u sigurnu smrt, ali da to ne dotiče vojni vrh, prenose "Izvestija".

Ruski mediji pišu da su se na proleće na mrežama pojavljivale izjave nezadovoljnih pojedinaca, a tokom leta se više govorilo o grupnim žalbama ukrajinskih vojnika. Glavne primedbe su bile nedostatak oružja i odsustvo artiljerijske podrške.

U maju je tako 115. brigada teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine odbila da izvrši naredbe svojih nadređenih jer su, kako su rekli, bili gurnuti u bitku bez naoružanja, municije, vode i hrane.

Ipak, bez obzira na jako teške uslove, vojni vrh Ukrajine neretko pribegava kaznenim merama poput zatvora, a nekada i ubistvima neposlušnih, pišu "Izvestija". O ovome je takođe govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je početkom decembra kazao da oni ukrajinski vojnici koji odluče da napuste front bivaju streljani pred svojim saborcima.

I pripadnici ruskih Oružanih snaga potvrdili su više puta slične tvrdnje, a mediji iz Rusije prenosili su i informaciju da se u nekim slučajevima vojnici "protivničke" strane šalju na front u blindiranim tenkovima iz kojih ne mogu izaći. Ovi vojnici se onda zaustavljaju ispred ruskih snaga i mole za život.

Osim toga, poslednja inicijativa o usvajanju jačih kaznenih mera nije prva ovog tipa o kojoj se od februara govorilo u Kijevu.

Jedna grupa poslanika ukrajinske Rade u maju je predložila usvajanje zakona kojim bi se oficirima dozvolilo ubistvo vojnika koji napuste svoje pozicije ili na drugi način odbiju da izvrše naredbe nadređenih. Predlog zakona je, srećom, odbijen.

O tome koliko je teška situacija u ukrajinskoj vojsci govori i činjenica da je predsednik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk izjavio i da je u planu slanje i ukrajinskih oligarha na front.

On je istakao da se na njih pažljivo motri, iako je odbio da precizira o kome je tačno reč.