Orban: Mir u Ukrajini zavisi od SAD

Vojne aktivnosti ukrajinske vojske moguće su zahvaljujući američkoj vojnoj i finansijskoj pomoći, te ukoliko bi Vašington odlučio da od njih odustane, došlo bi do mira, poručio je danas Viktor Orban

Mir na Ukrajini zavisi od Vašingtona, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban. Ukrajinci mogu da nastave da se bore protiv Rusije samo dotle dokle to zapravo žele u SAD – ukoliko bi Amerikanci odlučili da obustave svoju vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, vojni sukob bi se završio, izjavio je političar.

"Ukrajina će moći da se bori samo dok je SAD podržavaju novcem i oružjem. Kada Amerikanci požele mir, onda će se to i desiti", objasnio je za mađarske novine "Mađar Nemcet" (Magyar Nemzet).

Ukrajinski konflikt se odužio, priznao je Orban, dodajući da to predstavlja opasnost.

Upitan o tome da li se može očekivati da bi Kijev nekada odustao od teritorija koje su se pripojile Rusiji u ime mira, energetske sigurnosti i procvata Evrope, premijer je kazao da to niko ne može da očekuje.

"Ukrajina je suverena država i odluke o tome kada i zbog čega će se boriti treba da donose sami Ukrajinci. A mi ćemo da vidimo u kojoj meri ćemo to podržati", odgovorio je.