Svet

Novi talas korone u Kini: Raste pritisak na jedinice intenzivne nege u većim gradovima

Pritisak na intenzivne nege u Pekingu polako popušta dok se epidemija približava svom piku, dok se u drugim gradovima širom zemlje tek očekuje da se dostigne maksimum u broju zaraženih, piše kineski "Global tajms"
Novi talas korone u Kini: Raste pritisak na jedinice intenzivne nege u većim gradovimawww.globallookpress.com © © Cfoto

Posle popuštanja pojedinih mera protiv širenja virusa korona u Kini, pritisak na bolnice naglo je porastao sa rastom broja slučajeva oboljevanja, a u pojedinim gradovima tek se očekuje da se dostigne pik ovog epidemijskog talasa.

Kina je počela postepeno da prilagođava svoju dosadašnju politiku "nulte tolerancije" prema širenju kovida i ublažava mere, što je dovelo do porasta broja registrovanih slučajeva i većeg broja hospitalizovanih. Jedinice intenzivne nege u Pekingu još uvek su pod pritiskom budući da je prenošenje omikron varijante virusa korona u populaciji dovelo do povećanja broja ozbiljnijih slučajeva, većinom među starijima, rekli su stručnjaci za "Global tajms".

Ističe se, međutim, da se broj pacijenata koji zahtevaju medicinsku brigu u jedinicama intenzivne nege u Pekingu polako smanjuje dok se epidemija približava piku, dok se u drugim gradovima širom zemlje tek očekuje maksimalan broj zaraženih.

Na kineskim društvenim mrežama veliku pažnju javnosti nedavno je izazvao post u kojem se navodi da su neki kovid pozitivni pacijenti u Pekingu i severnoj provinciji Hubej imali tzv. bela pluća na rendgenskom snimku. Tumačenja da se u tim slučajevima radilo o originalnom soju virusa, tzv. vuhanskom, koji je mnogo opasniji od "omikron" varijante, a davao je ovakve kliničke slike, izazvala su zabrinutost.

Zdravstvene vlasti u Pekingu navele su krajem novembra da je dominantna varijanta u ovom talasu zaražavanja u zemlji BF.7. Eksperti sa kojima je razgovarao "Global tajms" pojašnjavaju da su "bela pluća" uobičajen simptom ozbiljne infekcije kod kritičnih slučajeva oboljevanja od kovida, bez obzira na to kojom je varijantom virusa zaražen pacijent.

Pulmolog iz Pekinške prve univerzitetske bolnice, Vang Guangfa rekao je za kineski medij da se virus proširio među populacijom u Pekingu, da su oboleli uglavnom stariji ljudi i oni sa pridruženim bolestima zbog čega prestonica beleži povećanje broja ozbiljnih slučajeva.  

Ukupan broj takvih slučajeva tokom ovog epidemijskog talasa manji je nego tokom prethodnih talasa zaražavanja, ali kako se "omikron" mnogo lakše prenosi od prethodnih varijanti virusa korona, to može dovesti do naglog povećanja broja registrovanih slučajeva u kratkom vremenskom roku, zbog čega ima i više izveštaja o slučajevima obolelih koji na snimcima imaju bela pluća, objašnjava ovaj pulmolog.

Navodi se da više obolelih ima i među zdravstvenim osobljem širom zemlje, naročito u velikim gradovima koji se približavaju piku zaražavanja. 

"Global tajms" prenosi i da su u gradu Ćinhuangdaou, u provinciji Hubej, mnogi doktori i medicinske sestre u lokalnoj bolnici zaraženi, pozivajući se na reči rođaka jednog od kovid pacijenata. U petak je, prema tim navodima, u dežurnoj smeni bilo samo dve medicinske sestre, budući da se ostalo medicinsko osoblje oporavlja od infekcije.  

Zvaničnici južne kineske provincije Hajnan objavili su nedavno da je zabeleženo naglo povećanje broja slučajeva, a očekuje se da epidemijski pik u zaražavanju bude dostignut tokom prazničnih dana na samom kraju godine i oko kineske Nove godine.

Očekujući dalji rast broja zaraženih, oformljena su 22 lokalna medicinska tima za hitno zbrinjavanje za 15 okruga. Svaki tim sastoji se od 18 članova. Takođe, 432 klinike u proviniciji Hajnan organizovale su kovid ambulante.

image