Svet

Kina izvela vojnu vežbu kod Tajvana: SAD i Japan se spremaju za rat?

Dve države su spremne da se vojno umešaju u pitanje Tajvana pa zato Kina mora da pojača borbenu gotovost, ocenjuju stručnjaci
Kina izvela vojnu vežbu kod Tajvana: SAD i Japan se spremaju za rat?© Annabelle Chih/Getty Images

Kineska vojska saopštila je da je danas izvela vežbe u moru i vazdušnom prostoru u blizini Tajvana, kao odgovor na, kako navodi Rojters, "neodređenu" američko-tajvansku provokaciju.

"Preduzećemo sve neophodne korake da odbranimo suverenitet i teritorijalni integritet", saopštila je komanda Istočnog okruga Narodnooslobodilačke vojske.

Demonstracija kineske vojne moći u blizini ostrva Tajvan, dešava se svega dva dana nakon što su SAD i Japan,  najavile dramatično povećanje izdavanja za vojsku zbog "pitanja Tajvana".

Na taj način, SAD i Japan su pokazale da jačaju svoje oružane snage i spremaju se za rat, upozorio je ranije danas za "Global tajms" vojni ekspert iz Pekinga Vej Dongsu, koji dodaje da su dve države sve spremnije da intervenišu u tajvanskom pitanju.

To pokazuje njihovu spremnost da se vojno umešaju, pa zato stručnjaci koji su govorili za "Global tajms" naglašavaju da je neophodno da Kina poveća borbenu gotovost i pripremi se da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Analitičari ocenjuju da SAD okupljaju svoje saveznike kako bi sproveli svoju indo-pacifičku strategiju u kojoj je Tajvan ključ, dok Japan  ovu priliku koristi da se odvoji od svog posleratnog međunarodnog statusa, rizikujući da se tako vrati na militaristički put.

Kina bi zato morala da ojača obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti u vazduhu, na kopnu i pod vodom, da efikasno organizuje pomorske i avijacijske snage za praćenje i proterivanje neprijateljskih snaga, kao i da razvija naprednije oružje i opremu.

Zemlja međutim neće učestvovati u trci u naoružanju, već će, kako kažu sagovornici "Global tajmsa", nacionalnu odbranu zemlje razvijati isključivo na osnovu svojih stvarnih potreba.

image