Erdogan: Umesto učešća u pregovorima, Zapad je provocirao

Rusija i Turska će slati brašno napravljeno od ruskih žitarica zemljama kojima je hrana najpotrebnija, posebno u Africi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Zapad nije pokušao da posreduje u pregovorima povodom situacije u Ukrajini, već je samo pojačao provokacije.

"Nažalost, Zapad je samo prouzrokovao provokacije i nije pokušao da bude posrednik u sukobu. Turska je preuzela ovu ulogu ranije ove godine nakon potpisivanja sporazuma o žitu", rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, svrha tog dogovora je snabdevanje zemalja kojima je hrana najpotrebnija. Turski predsednik naglasio je da će Ankara i Moskva uskoro preduzeti korake po pitanju izvoza đubriva iz Rusije.

Erdogan je podsetio da je Evropa dobila oko 44 odsto žitarica izvezenih iz Ukrajine, dok je Turska dobila 16 odsto, a afričke zemlje svega 14 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio da se žito i đubrivo šalju u najnerazvijenije zemlje i zemlje u razvoju, posebno u Afriku. Erdogan je tim povodom naglasio da će Turska proizvoditi brašno od ruskih žitarica, koje će, zajedno sa UN i Rusijom, slati u afričke zemlje.

Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su u julu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Erdogan je tada rekao da će sporazum pomoći da se spreči glad i ublaži inflacija zbog hrane na globalnom nivou.