Svet

Uzbuna na nebu: Kineski lovci u vazdušnoj zoni Tajvana

Sedam brodova kineske mornarice takođe je otkriveno u blizini Tajvana, tvrdi tajvansko Ministarstvo odbrane
Uzbuna na nebu: Kineski lovci u vazdušnoj zoni Tajvanawww.globallookpress.com © © Yu Hongchun

Sedamdeset i jedan avion kineskog vazduhoplovstva, uključujući borbene avione i bespilotne letelice, ušao je u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana u poslednja 24 sata, saopštila je u ponedeljak vlada ostrva, što je najveći upad do sada, prenosi Rojters.

Četrdeset i tri aviona su, takođe, prešla središnju liniju u Tajvanskom moreuzu, nezvaničnu tampon zonu između dve strane, koja se nalazi unutar odbrambene zone Tajvana, navodi se u izveštaju tajvanskog Ministarstva odbrane, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva.

Tajvanska zvanična Centralna novinska agencija saopštila je da je to do sada bio najveći upad kineskih vazdušnih snaga, iako na ostrvu nije dat signal za uzbunu, što, kako se kaže u saopštenju, svedoči o stalnom porastu kineskog pritiska.

Kina, koja smatra Tajvan za svoju teritoriju, saopštila je da je u nedelju izvela "udarne vežbe" u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana kao odgovor na provokacije Tajvana i Sjedinjenih Američkih Država.

Kina pojačava pritisak na Tajpej

Kancelarija predsednice Tajvana Caj Ing-ven saopštila je da će u utorak sazvati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem će se razgovarati o jačanju sistema civilne odbrane, nakon čega će uslediti konferencija za novinare o novim merama koje će preduzeti Tajvan.

U saopštenju se ne navode detalji, ali Ministarstvo odbrane je saopštilo da razmatra produženje obaveznog služenja vojnog roka.

"Što se više pripremamo, manja je verovatnoća da će biti iznenadnih pokušaja agresije. Što smo više jedinstveni, Tajvan postaje sve jači i bezbedniji", rekla je Cai na vojnoj ceremoniji u ponedeljak.

Tokom poslednjeg naleta, nekoliko kineskih borbenih aviona nakratko je prešlo liniju u osetljivom Tajvanskom moreuzu pre nego što su se vratili u Kinu. Sedam brodova kineske mornarice takođe je otkriveno u blizini Tajvana, tvrdi tajvansko Ministarstvo odbrane.

Kineska vojska je, takođe, poslala avione za rano upozoravanje, elektronsko ratovanje i protivpodmorničke letelice, kao i bespilotne letelice u tajvansku južnu zonu protivvazdušne odbrane.

Tajvan je u znak upozorenja poslao borbene avione, dok su raketni sistemi nadgledali njihov let, saopštilo je Ministarstvo, koristeći standardne formulacije koje se primenjuju u ovakvim slučajevima.

Kina je, tvrdi Tajpej, poslednjih godina značajno pojačala diplomatski, vojni i ekonomski pritisak na ostrvo da prihvati vlast Pekinga. Tajvanska vlada kaže da želi mir, ali da će se braniti ukoliko ostrvo bude napadnuto.

image