Potpredsednik Bundestaga: Zbog politike vlade postajemo disfunkcionalna država

Potpredsednik vladajućih Slobodnih demokrata Volfgang Kubicki oštro je kritikovao kolacione parnere svoje partije

Visoki funkcioner nemačkih Slobodnih demokrata (FDP) i potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki oštro je kritikovao vladu svoje zemlje, naglasivši da je Nemačka na putu da postane "disfunkcionalna država".

Kubicki, čija je FDP član tzv. "semafor" koalicije koja Nemačku vodi od decembra prošle godine, izjavio je za "Bild" da su glasači njegovu partiju podržali kako bi ona povećala prosperitet države i njenih stanovnika, "a ne kako bi ga ugrozila".

Mnogi ljudi imaju utisak da Nemačka postaje "disfunkcionalna država", rekao je on i dodao da su sektori poput infrastrukture, javne uprave, energetike i sposobnosti Bundesvera da odbrani državu posebno pogođeni su ovim razvojem događaja. "Moramo da preuzmemo mere sada, inače će situacija postati još gora".

Kubicki je bio posebno oštar prema nemačkom ministru ekonomije i lideru Zelenih Robertu Habeku. On je odluku da se tečni prirodni gas (LNG) po visokom cenama uvozi iz Katara, UAE i SAD, umesto da se jeftiniji gas eksploatiše u Nemačkoj nazvao "fanatičnom" i "motivisanom čisto ideološkim razlozima".

Poslanik FDP-a kritikovao je i ministarku odbrane Kristin Lambreht, koju je optužio da ne zna kako da iskoristi specijalni fond od 100 milijardi evra, obezbeđen za modernizaciju nemačkih oružanih snaga.

Sa druge strane, Kubicki je pohvalio nemačkog kancelara Olafa Šolca, naglasivši njegovu "umerenost" kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu.