Američki kongresmen: Korupcija glavnog tužioca Bugarske podriva NATO na Balkanu

On je naglasio da posebno zabrinjavaju izveštaji o koruptivnim akcijama bugarskog glavnog tužioca Ivana Geševa

Protiv bugarskog glavnog tužioca Ivana Geševa SAD će preduzeti mere zbog „koruptivnih radnji“ koje ugrožavaju „stabilnost i bezbednost NATO saveznika u Evropi“, otkriva dokument do kojeg je došao "Euraktiv".

Američki republikanski kongresmen Voren Dejvidson, naime, kao član Komiteta za finansijske poslove Predstavničkog doma, zatražio je od ministra finansija SAD Dženet Jelen da načini korake u suzbijanju ruskog uticaja.

Dejvison u pismu upozorava "da je za SAD i njene saveznike važno da nastave sa primenom ekonomskih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu".

"Nažalost, prečesto smo svedoci zaobilaženja sankcija od strane ruskih igrača i njihovih bliskih saradnika, uprkos prihvatanju obaveza da se podrži vladavina prava i kazne javni zvaničnici koji sredstva državnih institucija zloupotrebljavaju za sopstvenu korist", naglasio je on.

U prepisci je istakao da je "ruski uticaj usmeren pre svega na jugoistočnu Evropu, uključujući i Bugarsku, članicu NATO".

On je naglasio da posebno zabrinjavaju izveštaji o koruptivnim akcijama bugarskog glavnog tužioca Ivana Geševa.

"Zastupljenost organizovanog kriminala i korupcije u kancelariji tužilaca je ozbiljna pretnja po stabilnost NATO saveznika i čitav region Balkana", napisao je on.

Euraktiv pozvao je kancelariju kongresmena Dejvidsona da proveri autentičnost pisma, što je on potvrdio na Tviteru. 

Zakoni o restriktivnim merama i ciljanim sankcijama zbog korupcije i povrede ljudskih prava, poznati su kao "Magnitski zakon", za koje je bugarski sud doneo odluku da ne mogu biti primenjeni u toj zemlji.

U okviru "Magnitski zakona", najveće globalne akcije protiv korupcije, tereti se ukupno 65 bugarskih pojedinaca. Bugarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom američkih optužbi za korupciju, ali ih nije pronašlo.