Britanski nosač aviona "Princ od Velsa" zvanično je više vremena proveo na popravkama nego na moru

Najveća ironija u vezi s ovim je što su se "gordi Albionci" pre nekoliko godina, kada je prolazio Lamanšom, sprdali na račun ruskog nosača aviona "Admiral Kuznjecov" koji besprekorno plovi već 27 godina

"Princ od Velsa", jedan od dva britanska nosača aviona, proveo je više vremena na popravkama nego što je plovio morima, prenosi "Tajms". Reč je o najvećem brodu u britanskoj floti, koji je koštao oko 3,2 milijarde funti.

On se trenutno nalazi u škotskom brodogradilištu, nakon što se u avgustu pokvario nedaleko od obala južne Engleske. Problemi sa propelerom poslednji su u podužem nizu tehničkih problema koji muče ovaj brod dugačak 284 metra, koji je zvanično postao deo britanske mornarice pre tri godine.

Ti problemi su "duboko frustrirajući", pošto brod "nije u dovoljno dobrom stanju kao što bi želeli da bude", rekao je britanski admiral ser Toni Radakin. On je dodao da je reč o "kapitalnim projektima tokom kojih stvari ponekad krenu pogrešnim putem".

"Princa od Velsa" problemi muče od samog početka

Problemi su počeli 2020. godine, kada je curenje u brodskoj mašinskoj prostoriji dovelo je do toga da je skoro metar vode potopio električne ormare i cevi. Samo nekoliko meseci ranije, krov stambenog bloka urušio se, izlažući mornare vremenskim nepogodama.

Iste godine, više od 100 članova posade moralo je da provede noć na svom sestrinskom brodu "Kraljica Elizabeta", nakon što je pogon "Princa od Velsa" bio privremeno oštećen.

Između oktobra 2020. i aprila 2021. godine, ovaj brod je proveo čak 193 dana na popravci štete nastale nakon poplave, a procenjuje se da je ukupna cena sanacije bila oko 3,3 miliona funti, navodi britanski list.

Nosač aviona otplovio je nakon toga do Gibraltara, međutim, godinu dana kasnije, taj brod od 65.000 tona ponovo se pokvario. U avgustu je "Princ od Velsa" napustio je Portsmut i zaputio se ka SAD, kako bi učestvovao u zajedničkim vežbama, kada je naišao na nove poteškoće.

Nosač, koji bi trebalo da bude jedan od vodećih brodova NATO-a, pretrpeo je ozbiljna oštećenja na osovini propelera i sada se nalazi u Rositu, kako bi ponovo bio popravljen. Iz brodogradilišta treba da izađe tek u martu.

Analiza Ministarstva odbrane Velike Britanije pokazala je da je taj brod, od kada je pušten u upotrebu krajem 2019. godine do sada proveo 267 dana na moru, dok je, zaključno sa 25. decembrom ove godine, na popravkama proveo 268 dana.

"Problem sa osovinom propelera nije trivijalan. Ako nema rezervnog, biće potrebno najmanje šest meseci da se napravi", rekao je odbrambeni analitičar Fransis Tusa. On je dodao da bi se i brod "Kraljica Elizabeta" brže trošio ako bi Kraljevska mornarica odlučila da je koristi u kontinuitetu, dok se njen sestrinski brod popravlja.

Portparol Kraljevske mornarice je rekao: "Očekuje se da će popravke desnog okna 'Princa od Velsa' biti završene do proleća. Brod će se zatim vratiti u Portsmut na unapred planirani period održavanja", rečeno je u britanskoj mornarici, prenosi "Tajms".