Svet

Čajkovski pobedio rusofobiju

Kijevska nacionalna muzička akademija odložila je brisanje imena kompozitora iz svog naziva; Ukrajinski ministar kulture: Razočarani smo
Čajkovski pobedio rusofobijuwww.globallookpress.com © Hennadii Minchenkoukrinform

Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko izjavio je da su razočarani odlukom kolektiva Kijevske nacionalne muzičke akademije koja nosi naziv Petar Iljič Čajkovski, da ostavi ime kompozitora, prenosi TASS.

"Razočarani smo što je kolektiv Kijevske nacionalne muzičke akademije još jednom odlučio da odloži pitanje brisanja imena kompozitora iz naziva poznate muzičke institucije visokog obrazovanja u Ukrajini", napisao je na svom Telegram kanalu Tkačenko.

On je primetio da nisu uzete u obzir preporuke Vrhovne rade i "Stručnog saveta za prevazilaženje posledica rusifikacije i totalitarizma".

"Sva pozorišta u Ukrajini su odbila da izvode dela Čajkovskog. Njegovo ime je političko obeležje, a ne pitanje kulture", tvrdi ministar.

Ranije je u intervjuu ukrajinskim medijima, generalni i umetnički direktor Lavovske opere Vasilij Vovkun uveravao da će se u pozorištu održati premijera opere "Mazepa", a da će se kasnije na repertoar vratiti baleti "Krcko Oraščić" i "Labudovo jezero".

Borbe oko imena Petra Iljiča Čajkovskog u nazivu Kijevske nacionalne muzičke akademije odvijale su se početkom leta, kada se, u jeku masovnog ukidanja ruskih kulturnih i umetničkih ličnosti, rektor i akademski savet akademije obratio se Zelenskom sa zahtevom "da podrži sve mere za vraćanje ukrajinskih kompozitora u Ukrajinu kako bi zaštitili svoje nasleđe".

image