Austrija se priprema za energetsku katastrofu

Trećina stanovništva ne bi bila u mogućnosti da se brine o sebi nakon četvrtog dana isključenja struje

Cela Evropska unija strahuje od posledica energetske krize, a austrijska vlada se intenzivno priprema za moguća isključenja struje.

Ministarka odbrane Klaudija Taner izjavila je da su rizici od "zamračenja" u bliskoj budućnosti u delovima EU veoma veliki" i da Evropa ne bi trebalo da se pretvara da je ovakav scenario samo teorija, već da se za njega i pripremi.

Naglasila je da su vlasti još 2020. godine počele sistematski da pripremaju građane za potencijalna isključenja struje, dok je ta tema danas u mislima većine ljudi.

"Nije pitanje da li će biti isključenja struje, već kada će se to desiti. Rizik od rasprostranjenih nestanaka struje ponovo se značajno povećao kao rezultat sukoba u Ukrajini. Za Vladimira Putina su hakerski napadi na zapadno snabdevanje električnom energijom sredstvo hibridnog ratovanja", rekla je Taner za "Velt".

Austrijska ministarka je otkrila da građani dobijaju brošure u kojima je objašnjeno kako da se ponašaju u slučaju nestanka struje, na primer skladištenjem određenih namirnica. Upozorila je da trećina stanovništva ne bi bila u mogućnosti da se brine o sebi nakon četvrtog dana isključenja.

Austrijanci savete mogu pročitati na bilbordima i drugim javnim mestima, a nedavno je održan i informativno-zabavni događaj na kome su simulirana isključenja struje.

Ova država, takođe, sprovodi testove pomoću kojih se prodavnice i drugi objekti pripremaju za slučaj katastrofe. Reč je o specifičnim procesima jer radnje, u slučaju veće krize, ne bi mogle da rade kao u normalnim uslovima. Razmatra se kojim danima bi prodavnice bile otvorene i u kom obliku bi se hrana prodavala.

Policija, vatrogasne brigade, organizacije civilne zaštite i vojnici takođe redovno izvode zajedničke vežbe.

Na pitanje "Velta" da li se "plaši da bi Vladimir Putin mogao da ispali raketu na, na primer, grad Mondze u pokrajini Gornja Austrija", kaže da stručnjaci tvrde da je takav slučaj gotovo nemoguć.

"Međutim, uložićemo 16,6 milijardi evra kako bismo poboljšali odbranu dronovima i raketama. Trenutno ispitujemo u kojoj meri možemo da učestvujemo u uspostavljanju evropskog sistema protivvazdušne odbrane ("Evropski nebeski štit") zajedno sa 14 drugih zemalja. Ovo su važni koraci", ocenila je austrijska ministarka odbrane.