Nemačka obećavala smanjen izvoz oružja, a sada beleži neobičan rekord

Najveći deo "kolača" ide Ukrajini, a među velikim kupcima su i Holandija, SAD, Britanija i Mađarska

Bez obzira na to što je vladajuća nemačka "Semafor koalicija" pristala da ubuduće manje izvozi oružje, ona to obećanje nije ispunila, te je u prvoj godini Šolcove vlade izvoz dostigao istorijske razmere i zaključno sa 22. decembrom iznosi najmanje 8,35 milijardi evra.

Koliku količinu oružja Nemačka sad prodaje izvan granica pokazuje i podatak da je za 16 godina vlade kancelarke Angele Merkel, limit izvoza od 6 milijardi premašen svega pet puta. A još je rečitija informacija da je ovogodišnja prodaja oružja u inostranstvo - druga najskuplja u istoriji Savezne Republike Nemačke.

Najveći primalac ovih nemačkih "paketa" je naravno Ukrajina. U tu zemlju otišlo je više od četvrtine naoružanja i vojne opreme isporučenih od 1. januara do 22. decembra 2022. godine, i to u ukupnoj vrednosti od 2,24 milijarde evra.

Od kako je samonametnutu zabranu isporuke oružja ratnim zonama poništio lično kancelar Olaf Šolc, a među "darovima" koje je od tada primila Ukrajina našle su se i velike količine teškog naoružanja poput 30 protivavionskih tenkova "gepard", 14 oklopnih "pancer haubica 2000" (teška artiljerija), 5 višecevnih raketnih bacača i protivvazdušni sistem "iris-t".

"Kusur" oružja i opreme u vrednosti od više od 6 milijardi evra, Nemci su izvezli van granica Ukrajine i to najviše u četiri zemlje NATO-a: Holandiju (1,83 milijarde evra), SAD (863,7 miliona evra), Veliku Britaniju (453 miliona evra) i Mađarsku (249,2 miliona evra).

Australija (196,1 milion evra), Singapur (175,1 milion evra) i Južna Koreja (166,5 miliona evra) na listi su deset najvećih kupaca među onim zemljama koje nisu ni u Evropskoj uniji niti NATO-u.

Poslanica Bundestaga Sevim Dagdelen oštro je kritikovala ove brojke ističući da je kabinet SPD-a, FDP-a i Zelenih odgovoran za drugi najveći izvoz oružja i ratne opreme svih vremena.

"Umesto da ograničava izvoz oružja kao što je obećano, 'Semafor' beskrupulozno isporučuje oružje u ratna i krizna područja i izvlači benefite od sukoba i smrti", istakla je ona.